Ирмена Чичикова: „Хората имат магическата способност да творят чудеса един за друг“

Актрисата е посланик на кампанията на BIODERMA „Заедно сме в училище без граници“.

Всяка година стотици деца се разболяват от онкохематологично заболяване и започват най-голямата битка – тази за живота си. По този труден път те биват лишени от своите приятели, нормален социален живот и образователен процес, защото от 2017 година болничните училища в страната са закрити. "Заедно сме в училище без граници“ ще даде шанс на децата, болни от рак, да продължат учебния процес по време на лечението си, ще им помогне в усвояването на учебния материал и в успешното представяне на изпитите за завършване на учебната година. Проектът ще обхване над 100 деца в училищна възраст, които се лекуват в клиниките по детска онкохематология към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ” – София, УМБАЛ "Св. Георги“ – Пловдив и УМБАЛ "Св. Марина” – Варна, за учебната 2018/2019 година. BIODERMA се ангажира да дари 10% от печалбата от продадените слънцезащитни продукти от серията PHOTODERM.

Каузата може да бъде подкрепена и на сайта www.zaednosme.org, където може да се направи директно дарение към банковата сметка на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания“. Срещаме се с актрисата Ирмена Чичикова, която е посланик на кампанията.

Грижата и вниманието ли е най-добрият подарък за децата, които водят тази тежка битка?

Грижата за тях е като дишането - нещо неотменно и неоспоримо. Усещането, че си близо до тях, че си равен с тях, че ги разбираш и приемаш, въпреки тежестта на болесттта, е нещо много важно.

  

Мислиш ли, че те самите са учители и даже герои? Можем ли ние, възрастните, да научим нещо от тях?

Децата са проводник на сила и кураж, каквито възрастните понякога губят. Можем да се научим на повече вяра. 

Какво ти споделиха децата, докато беше при тях? 

Споделиха времето си с мен. Бяха себе си, играха с мен, рисувахме заедно, смяхме се и се прегръщахме. 

Кое ни кара да имаме нужда от този “звънец” в забързаното ни ежедневие, от това напомняне, че някой, някъде се нужда от нас?

Винаги някъде, някой се нуждае от нас. Дали ще го усетим, чуем, разберем, зависи само от вътрешните ни сетива. Често ги пренебрегваме, но когато се спрем и се заслушаме в тях, резултатът е невероятен. 

Според теб можем ли заедно да променим цялостната нагласа на обществото ни, че тук, в България, не се случва нищо хубаво и хората не са склонни към взаимна помощ? Израснахме ли достатъчно, че да осъзнаем нуждата от единност?

Хората имат магическата способност да творят чудеса един за друг, вярвам в това. 

 Вярваш ли, че грижейки се един за друг, дори за непознати, независимо от жеста, даваме добър пример, който след това ще доведе до още нещо добро… и така до края на света?

Абсолютно. Всеки малък жест има значение. 

Какво би казала сега на малката Ирмена, ако можеше да върнеш времето назад?

Бъди силна. 

Кои са твоите най-големи учители в живота?

Семейството ми. Всички онези, които са бдяли и продължават да бдят над мен. 

В края на деня кое е онова, което те усмихва? 

Добре свършената работа. 

 

BIODERMA

бюлетин

още рестарт