Великите любовни писма: Фрида Кало до Диего Ривера.

„Ти си всички числени комбинации. Живот.“

Мексиканската художничка Фрида Кало е сред най-знаковите фигури на съвременната култура. Фридуча е не само изкуство, но и олицетворение на жажда за живот, страст, неуморен полет към любовта. Макар целият ѝ животът да е белязан от парализираща физическа болка, тя с лекота успява да трансформира страданието във вдъхновение, което ражда не само толкова красивите картини, но и оставя на света една от най-забележителните любовни истории.

Тази между Фрида Кало и Диего Ривера. 

Мъж и жена. 

Художничка и художник. 

Двама творци. 

Две музи. Диего,

Нищо не може да се сравни с ръцете ти, нищо не може да се сравни със зелено-златните ти очи. Дни наред тялото ми е изпълнено с теб. Ти си огледалото на нощта. Ярката светкавица на мълнията. Влагата на земята. Моето убежище е скрито в подмишниците ти. Пръстите ми докосват кръвта ти. Цялата ми радост е да усещам как животът извира от твоя цветен фонтан, който моят пази, за да изпълни всички пътеки на нервите ми, които са твои.


Auxochrome - Chromophore. Диего.

Тази, която носи цвета.

Този, който вижда цвета.

От 1922 г.

Винаги и завинаги. Сега, през 1944 г. След всички изживени часове. Векторите продължават да се движат в първоначалната си посока. Нищо не ги спира. Единственото знание е живата емоция. Единственото желание – да продължат, докато не се срещнат. Бавно. С голяма тревога, но с увереност, че всичко се ръководи от „златното сечение“. Съществува клетъчна подредба. Има движение. Има светлина. Всички центрове са едни и същи. Глупостта не съществува. Ние сме същите, каквито сме били и каквито ще бъдем. Не разчитаме на идиотската съдба.


Моят Диего,

Огледалото на нощта

Зелените ти очи, мечове в плътта ми. Вълни между ръцете ни.

Ти целият в пространство, изпълнено със звуци – на сянка и на светло. Ти носеше името AUXOCHROME — улавяшият цветове. Аз CHROMOPHORE — даващата цвят. 

Ти си всички числени комбинации. Живот. Желанието ми е да разбера движението на линиите, формите, нюансите. Ти изпълняваш, а аз получавам. Твоето слово пътува през пространството и достига до моите клетки, които са моите звезди, след което отива при твоите, които са моята светлина.

бюлетин

още рестарт