Да очакваме ли промени в игровите конзоли през 2021?

В тези странни времена гейминг индустрията е поставена пред редица въпроси. Опитахме се да отговорим на част от тях.

Гейминг индустрията все по-силно навлиза в живота на съвременните хора, като непрестанно се създават нови и нови технологии, благоприятстващи достъпа до видео игри. И ако досега сме си мислили, че това, което постига светът на технологиите, е върховата му точка, то бъдещето определено ни е подготвило много изненади. Все по-често се говори за виртуална реалност, в която не просто ще можем да усетим атмосферата на играта, благодарение на добрата графика, а ще имаме възможност да се потопим в нея. И това вероятно е само на няколко години разстояние от настоящето. 

През 2020 г. пандемията повлия сериозно на ежедневните навици на хората като безспорно сред нейните отражения е засиленият интерес към видео игрите като добър начин да се забавляваш в рамките на своя дом, когато излизането не е сред възможностите ти. И в този ред на мисли - предвидими ли са промените в гейминг индустрията? 

Промяната на добре познатата ни същност на игровите конзоли определено поставя много въпроси, но и още повече очаквания, а конкуренцията между различните създатели е меко казано жестока в името на това всеки да създаде най-доброто предложение на пазара. А потребителите ежегодно тръпнат за всичко ново, което им предстои да пробват. 

От миналото до днес - какво видяхме до 2020 г. от игровите конзоли? 

В миналото надали някой си е представял, че един ден ще бъде измислено нещо дори близо до игровите конзоли. Но днес те са в домовете, офисите и най-вече сърцата на милиони хора по света. И ако трябва да сме честни, малко неща биха се сравнили с чувството да играеш на конзола - тези от вас, които добре познават това усещане, със сигурност биха се съгласили с нас. 

Първата “конзола” (доколкото можем да я наречем така с оглед съвременния ѝ вид) се появява през 60-те години на миналия век и е била с множество външни адаптери, посредством смяната на които играчите можели да играят различни игри. Техниката обаче рязко се развива и така в началото на новия век вече се появяват много по-малки устройства, 3D графика и максимално опростена употреба - толкова опростена, че единственото, от което са имали нужда хората, са били два кабела за контролерите и един за телевизора

Конзолите, на които днес повечето хора прекарват с часове, са идеално пригодени за своята употреба, а именно - умело да създават усещане у играчите, че всичко е в техните ръце, докато те самите са на дивана вкъщи. Нещо повече - те осигуряват на своите притежатели неповторими прецизност, бързина и ловкост, с което малко други устройства могат да се похвалят. 

С времето игровите конзоли стават все по-достъпни и експертите отчитат постоянно покачване на хората, които предпочитат игровите конзоли пред играенето на компютър. Неслучайно през 2013 г. продажбата на 113 милиона бройки PlayStation 4 превръща игровите конзоли в основна част от бизнеса на Sony. 

Готови ли сте за нещо още по-голямо? 

Безспорно можем да кажем, за щастие на всички геймъри, че тази тенденция за непрестанно усъвършенстване на игровите конзоли няма да спре, а с това и продажбите им. През 2020 г. PlayStation 5 и новото поколение конзола Xbox отбелязаха рекордни продажби, които според специалисти в голяма степен се дължат на изострения интерес на потребителите към игрите покрай пандемията. За едва 12 часа са продадени толкова бройки PS5, колкото при пускането на PS4 са продадени за 12 месеца. Впечатляващо, нали? Оказва се, че бързата продажба остави стотици потребители без устройството. Анализатори предвиждат, че недостигът ще продължи и през идната година поради нестихващо голямото желание за покупка на конзола. От компанията заявиха, че се очаква до април 2021 г. да са продадени около 7 милиона копия от най-новото им устройство. В отговор на това производителите залагат сериозни очаквания за продажби през 2021 г., но наред с това дават огромни заявки за всичко, което предстои в техния продуктов каталог. Японската компания Nintendo пък отчита три пъти по-големи продажби за периода април-септември 2020 г., в сравнение със същия времеви отрязък през миналата година.

До края на 2020 г. според статистиките приходите от гейм индустрията достигат до 174,9 милиарда долара, което е ръст от почти 10% с предходната 2019 г. Дали интересът на потребителите ще се запази? Има ли изгледи той да се покачи? Ще се сблъскаме ли с дефицит на игровите конзоли от последно поколение? Това безспорно са въпроси, които вълнуват милиони хора.

Но докато чакаме да видим какво ще ни предложи гейминг индустрията през 2021 г., едно нещо можем да кажем със сигурност - игровите конзоли ще стават само по-добри!

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РестАрт