Ексклузивно със звездата от „Игра на тронове“ и „Подводницата“ Том Влашиха

В навечерието на една дългоочаквана премиера по Epic Drama.

Немският актьор Том Влашиха е един от най-непосредствените и приятни мъже, с които можеш да си говориш на живо или по телефона. 45-годишната звезда от сериала “Игра на тронове” добива световна слава с ролята си на Джакен Х'Гар или жреца на Многоликия бог. След успеха на касовата продукция, той умело се възползва от вълната и кариерата му е във възход. Желан от индустрията и жените по целия свят, Том е много усмихнат и харизматичен. Точно преди година имах удоволствието да се запозная с него на живо по време на събитието Comic Con, където той беше специален гост. Помолих го за автограф за негова малка фенка, която се бори с коварно заболяване, а той освен това предложи да ѝ запише кратко видео послание. Днес се чуваме по телефона, за да ми разкаже повече за последния си проект. 

В момента актьорът е в една от главните роли в чисто новия сериал “Подводницата”, чиято премиера е тази вечер от 22 часа по канал Epic Drama. Той е в ролята на агента на Гестапо – Хайден Форстър, криминален инспектор и пазител на реда в градчето Ла Рошел. Едноименият филм на Волфганг Петерсен от 1981 година служи за вдъхновение на сериала, както и романът на Лотар-Гюнтер Бухайм от 1973 г. и продължението на историята от 1995. Новата продукция разказва много по-голяма история, която включва нова подводница, нов екипаж и нова мисия. Завладяващите сюжетни линии са две и се случват паралелно – по вода и на сушата, а звездният актьорски състав се състои и от имена като Вики Крийпс от “Невидима нишка”, Лизи Каплан от “Masters of Sex” и Винсент Картрайзър от “Момчетата от Мадисън Авеню”. Действието се развива през есента на 1942-а, където в окупирана Франция, подводница U-612 се подготвя за първото си плаване. Водени от командир Клаус Хофман, 40 млади мъже, затворени в металния съд, се отправят на първата си мисия във все по-бруталната война. Когато напрежението се покачва, личности се сблъскват и лоялността започва да се разпада. Проследяваме паралелно и живота на преводачката Симон Щрасер в пристанищния Ла Рошел, която в опитите си да помогне на собствения си брат, е въвлечена в опасни връзки, които разкъсват лоялността ѝ към Германия и към Съпротивата.  

Запознахме се преди една година, аз водех панелите по време на Comic Con в България.

Това беше преди две години, чакай, преди една ли беше?

Да, да

Леле, мислех, че са две. 

Тогава ти ми разказваше, че снимаш в момента нещо, където носиш нацистка униформа, предполагам, че е ставало въпрос за  “Подводницата”.

Аз често нося такива униформи, но беше точно така – снимахме в Прага и тогава летях до София, права си, беше миналият септември. Забравям вече!

Сигурна съм, че имаш много места и герои в главата си. Гледах първите два епизода на сериала, бях на представянето му в Талин, Естония и се запознах с Рик Окон и сценариста Тони Сейнт. Исках да те попитам за твоя герой, той не ми се струва много добър!

Защо казваш това? (смее се)

Защото имам усещането, че ще направи лоши неща на много хора!

Най-важното за един актьор е да не вкарва клишета в образа си. Тук идва и разликата между добрия и лошия сценарий. Добрият винаги ще има интересни и добре развити герои, които имат много нюанси, както е и живота, скучно е да бъдеш просто лош! А когато е сериал, това ти позволява да покажеш тези различни страни една по една и една след друга. Съгласен съм, че може би няма да ме харесате много в първите два епизода, но това винаги може да се промени! Причината да харесам този проект бяха именно сценариите, много добре са написани. Има много интересни герои с много нюанси, много нюанси на сивото, нека кажем.

Не само 50!

Точно така!

“Подводницата” изглежда страхотно, огромна продукция, вие сте много хора. Как преминаха снимките, имате и много локации, това даде ли ви възможност да се опознаете или по-скоро само с тези, с които имате сцени?  

Имаме две основни истории – едната е на кораба, а другата е на сушата. Много се радвам, че аз съм само на сушата, защото ми става лошо, когато съм на кораб! Снимахме тези две истории доста отделно една от друга, но, разбира се, с много от момчетата от подводницата се познаваме от преди и сме работили заедно и се засичахме понякога на снимки. Доволен съм, че моята история е свързана с героинята на Вики Крийпс, тя е страхотна актриса и беше много приятно да развиваме интересните взаимоотношения, които имаме. 

Вие двамата имате страхотна химия с нея и очаквам тази връзка да се развие допълнително, но знам, че не можеш да ми кажеш!

Както винаги не мога нищо да кажа, трябва да видите сами! 

Ще видим ли и човешка страна в твоя герой – не го наричам злодей, но знаем, че дори и злодеите имат човешка страна и история. Той всъщност не е точно лош, просто следва определени правила. 

Той вярва в грешните неща и то много дълбоко! Не съм се опитвал да го играя от страна на идеологията, това би било скучно, а по-скоро го показвам като човешко същество. Дори най-заклетите нацисти не са се събуждали сутрин с идеята какво зло биха могли да сторят.

Да, или кого биха могли да убият днес!

Да, именно. Правили са ужасни неща, но просто са вярвали в една по-голяма цел, опитвали са се да постигнат нещо и това е интересно да се изиграе – тяхната морална дилема или раздвоение. Това е привлекателното за един актьор. 

Разбира се! Сценаристът Тони Сейнт ми каза, че сериалът не е римейк или продължение, просто са взели основната идея и заглавието, но съм сигурна, че въпреки това ще ви сравняват с оригиналния филм! Случва ли ти се това вече?

Филмът е култов за много хора по онова време и до днес, така че решението да не е римейк, е най-доброто възможно. Никой не би искал да ни сравняват с филма! Но историята е взета от книгите и ние направихме същото. Ако хората искат да ни сравняват, нека го направят, но ще разберат бързо, че няма причина да го правят. Това важи и структурата – филмът използва само една локация, клаустрофобично е и е фокусирано само в подводницата. 

И се състои само от мъжки персонажи, докато при вас има и много жени!

Да, така е и това също беше много добро решение. Придава много повече баланс на историята и дава на публиката много по-ясна представа за историческите факти от това време. Така че не смятам, че има голям риск за сравнения с оригиналния филм. 

А каква е подготовката на актьора, за да играе нацист?

Да, няма много паралели за това в истинския ми живот. За щастие! Но това е част от работата, да влезеш в обувките на някой различен от теб. Никой от нас не е живял в това време, но целият период се усеща във всяко немско семейство. На всички дядовците ни са били на война и всяко семейство има своята история. Но всеки от нас има изображение в главата си какво се е случвало тогава. Определено е предизвикателно! Аз се опитвам да направя образа от човешката му страна. 

А кой беше следващия образ, който изигра след Форстър? Винаги ми е било интересно как се излиза от един герой и се влиза в следващия.

Това е забавното на нашата работа, че правиш неща, които може би не би пробвал в истинския си живот. Следващият ми проект беше един датски филм, който току-що излезе в Дания - “По време на война и мир”. Това пък беше история от Първата световна война и беше много различно, тъй като беше любовна история. А след това снимах и сериала “Джак Райън” за Амазон. Там съм в ролята на агент, който работи за себе си и се среща с главния герой. 

Виждам в инстаграм страницата ти, че пътуваш много по света и беше в едно от най-любимите ми места по света – Колумбия, на снимки или ваканция?   

Това беше първата ни локация за “Джак Райън”, бяхме там около месец, след това Лондон и наскоро приключихме снимките в Ню Йорк. Много международен проект е и това е едно от нещата, които харесвам в работата си. Пътуваш по света и ти плащат за това! Беше страхотно преживяване! 

Последният ми въпрос е – очакваш ли последният сезон на “Игра на тронове” с нетърпение или това вече е зад гърба ти?

Разбира се, че го очаквам с огромно нетърпение! 

Има ли човек на тази планета, който да не го очаква?

Понякога при мен идват хора, които ми казват “може би съм единственият, който не е гледал сериала, но...” Съществуват хора, които все още не са го гледали! 

И за финал искам да ти кажа, че видеото, което записахме с теб за малката ти фенка в България, я направи повече от щастлива, даже нямам думи да ти опиша колко! Благодаря ти отново за това!

За мен беше удоволствие, това е най-малкото, което мога да направя! 

Премиерната дата на “Подводницата” е 26 ноември, по Epic Drama, а мащабният проект е копродукция на Bavaria Fiction, Sky Deutschland и Sonar Etertainment. Epic Drama е най-новият канал в семейството на Viasat World.  

  

 

бюлетин

още интеракция