Шон Пен: Да режисирам? Не бих го заменил за нищо.

Малко след премиерата на "Денят на флага" Шон Пен в откровен разговор за сайта The Talks.

Г-н Пен, какво Ви носи повече наслада: да сте пред камера или да режисирате?

Да режисирам! Това е единственият разумен отговор. Винаги съм притежавал този, не бих искал да кажа творчески импулс... по-скоро кинематографичен. Наскоро играх във филм, който режисирам. Винаги правя много неща едновременно в живота си, но никога не съм се наслаждавал на това. Именно защото е много стресиращо. Искам всичко да е правилно, всички проблеми да са решени. Другите хора са откачено различни. Копнеят да се занимават с много дейности едновременно, дава им някакво дзен чувство. Не и аз. Беше трудно, беше нещо, което никога не бих искал да направя отново (смее се). Когато си актьор, разказваш истории. Но когато си режисьор, тогава наистина си близо до тях. А аз обичам историите.

Както баща Ви, легендарен актьор и телевизионен режисьор, до момента, в който не бива зачеркнат от индустрията заради подкрепата си към Холивуд 10.  

И двамата обичаме да разказваме истории. Беше изключително благороден. Винаги съм се възхищавал и стремял към това. Мисля, че се доближавам до него, но през по-голямата част от живота ми мога да кажа, че съм все така далеч. Не мога да се поставя в ситуация, в която имам 37 летателни мисии във военна зона, повален съм във въздуха два пъти, а след това се връщам в страната, за която съм жертвал живота си и виждам, че не мога да работя там повече. Не бих толерирал това. Може би бих започнал революция. Но баща ми погледна на проблема като на рана, растяща в държавата.

Какво е да работите със семейството си? Наскоро направихте филм с децата си. Повлия ли това на начина, по който режисирате?

Имаше моменти по време на снимките на "Денят на флага", в които, ако актьорите не бяха собствените ми деца, щях да ги поведа към още болка и още по-силни емоции в дадени сцени. Но със собствените ти деца е различно, признавам. Те вече са възрастни със собствен творчески импулс. За себе си осъзнах, че съм склонен да проектирам върху тях неща, които нямат общо с характерите им.

Какво имате предвид?

Като актьор, аз не обичам героят ми да бъде разстроен. Повечето актьори, които познавам, обичат играта заради емоцията, която преживяват. Аз наистина се ужасявам да присъствам на тежки места. Не се страхувам от това - ужасявам се. Бих го направил, но причината наистина трябва да си струва. Мисля за всеки друг аспект от онова, което ще се случи при изграждането на даден персонаж във филма до момента, в който това стане. Накрая влизам в тъмното.

Но това, че Вие се чувствате така, не означава, че децата Ви изпитват същото.

Да защитя децата си всъщност би означавало да ги уважавам и да приема, че те са просто актьори във филм. Не мисля винаги по този начин, но се старая. А възможността да правим нещо зааедно е просто невероятна. Подценявах я, защото не исках аз да съм водещия в това начинание. Но някой ми каза: осъзнаваш ли възможността, която имаш? И най-накрая приех да го направя.

Щастлив ли сте от резултата?

Не бих го заменил за нищо на света. Заради хората, с които го правих. Изпитвам истинска обич към този филм именно заради екипа и чувствата ми към него. Все пак, в основата му е моето първородно дете, а това е магия. Да бъда с Дилън на червения килим беше една от най-великите срещи в живота ми. Горд съм с нея и много развълнуван от всичко, което й предстои. Тя заслужава това внимание и признание - силна жена е и мисля, че е достатъчно силна да приеме всичко, което се случва, дори и да толерира нещата, които считам за глупост. Разбира се, имаш и куп притеснения относно излизането на даден филм - ще се хареса ли на всички? Но накрая съм щастлив - и се чувствам голям късметлия, че филмът има премиера преди да бъде наличен за стрийминг.

Това рядкост ли е в днешно време?

Ако нямахме разпространител, който да се заеме с филма, нямаше да имаме премиера. Самият аз бях твърдо решен - но в днешния свят това може изобщо да не е достатъчно. В един момент помолихме Warner Brothers за финансиране. И ако това се беше случило, щяхме да сме по кината и стрийминг платформите в един и същи ден - това става с всички филми на Warner Brothers. Не можем да променим нищо. Срамота е. Не знам как ще се развият нещата в бъдеще.

Имате ли все пак някаква надежда?

Сърцето ми е напълно разбито от решението на стрийминг платформите. Има доста оптимисти. След Ковид нещата драстично се промениха. Нямам интерес и никога не бих режисирал нещо ексклузивно за малкия екран.

Не сте почитател?

Аз съм фен на много неща от малкия екран, но като зрител. Има изключително писане, актьорска и режисьорска работа, удивително качествени неща. Но като режисьор няма как да финансираш филм, който да бъде пратен на стрийминг платформа. Не в това се влюбих като разказвач на истории.

Премиерата на "Денят на флага" у нас е в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри. 

бюлетин

още интеракция