Да напишеш трийтмънт

Всичко, което е нужно да знаете, преди да започнете работа.

Какво представлява т.нар. трийтмънт

Може би най-доброто определение е следното: това е сценарият ви, съдържащ всичко необходимо за историята, която искате да разкажете, но изключващ диалога. Четейки даден трийтмънт не само ще разберете историята и действието във филма, но ще знаете и последователността на всички сцени. Това е богат и детайлен разказ на всичко, което ще видим на екран. Например, ако дадем на няколко сценаристи роман, който да адаптират, техният синопсис би бил почти еднакъв (той по-скоро би преразказал действията). Що се отнася до трийтмънт, обаче, всеки един ще е различен поради редица фактори - структура, тон, брой на герои, роля в историята и т.н. Именно благодарение на трийтмънта разбираме личния поглед и усет на режисьора. И защо една екзекуция би била по-добра от друга.

Не пропускайте тази стъпка - ще ви бъде полезна и в писането на самия сценарий.

7 стъпки за добър трийтмънт

1. Пишете в сегашно време. Сякаш действието се разкрива точно пред очите ни, в сегашния момент.

2. Не е задължително, но може да отбелязвате сцени с INT. и EXT., точно както бихте го направили и при сценарий. Това ще ви улесни в по-нататъшната работа.

3. Разкажете историята, не я обяснявайте. Нека вашият трийтмънт съдържа само информацията, която може да бъде разказана и видяна на екрана. Не можете да ни кажете мислите на героя, нито биографични елементи. Нищо, което не можем да видим на екран.

4. Колкото повече детайли, толкова по-добре. Особено, когато имате сцена с много действие.

5. Включете и емоциите. Дори без диалог трябва да “напълните” сцените с емоция. Чувствата и реакциите в една история са точно толкова важни, колкото и действията. И запомнете - емоциите са нещо, което актьорите могат да изиграят дори без диалог. Актьорите нямат нужда от реплики, за да разкрият гняв, тъга, радост, еуфория. Винаги включвайте емоциите в описанието си.

6. Опишете диалозите, без да влизате в конкретна пряка реч. Предполага се, че във филма ви героите ще общуват, затова може да използвате трийтмънта за описание на диалога, който по-нататък възнамерявате да напишете.

7. Ако все пак планирате в диалозите ви да присъстват ключови реплики (“May the Force be with you”), то тогава най-добре да ги отбележите. Това ще придаде допълнителен характер на написаното и ще разясни сцената.

Какво ви е необходимо за написването на трийтмънт:

1. Работно заглавие

2. Име на сценариста и контакт

3. Logline (едно или две изречения, които разказват историята)

4. Въведение на главните герои

5. Кой, какво, кога, защо и къде

6. Първо действие в 1-3 параграфа. Въведете ни в сцената, начертайте главните конфликти.

7. Второ действие в 2-4 параграфа. Опишете как конфликтите, представени в Първо действие, водят до криза, проблем, сблъсък.

8. Трето действие в 1-3 параграфа. Опишете финалния конфликт и решение.

Успех!

бюлетин

още смарт