Да получиш писмо от Дядо Коледа

Във фантазията на ДЖ. Р. Р. Толкин няма невъзможни неща.

Едва ли някога бихме могли да забравим вълнението и старанието, с което някога отправяхме желанията си за подаръци към Дядо Коледа. Първите дни на декември винаги са били белязани от стриктен списък и мили обръщения към белобрадия старец. А какво ли щеше да се случи, ако той наистина можеше да ни отговори? Отговорът е в "Писма от Дядо Коледа“.

Къщата на Скалите

Върхът на света

Близо до Северния полюс Коледа, 1925 г.

Скъпи мои момчета, Тази година съм страшно зает – само като се замисля, ръката ми се разтреперва още по-силно, и не особено богат. Истината е, че се случиха ужасни неща и някои подаръци се счупиха, и Полярния мечок не е тук да ми помага, и се наложи да се местя в нова къща точно преди Коледа, така че можете да си представите в какво състояние е всичко и разбирате защо имам нов адрес и защо се налага да ви пиша само едно общо писмо за двамата. Ето какво стана: в един много ветровит ден през ноември качулката ми изхвърча и се закачи на върха на Северния полюс. Казах му да не го прави, но Северния полярен мечок взе че се покатери на тънкия връх, за да я свали… Е, свали я.

Полюсът се счупи през средата и се сгромоляса върху покрива на къщата ми, и Северния полярен мечок, скрил муцуна в качулката ми, тупна през дупката право в трапезарията. Снегът от покрива падна в къщата и се разтопи, и угаси всички огньове, и се стече в мазетата, където държах всички подаръци за тази година. А пък Северния полярен мечок си счупи крака. Вече е добре, но така му се накарах, че сега заплашва повече да не ми помага. Чувствата му са наранени, но очаквам до следващата Коледа и те да заздравеят. Изпращам ви картинка със злополуката, както и с новата ми къща на Скалите над Северния полюс (а вътре в скалите има прекрасни изби). Ако Джон не успее да разчете треперливия ми почерк (все пак вече съм на хиляда деветстотин двадесет и девет години), нека помоли баща си. Майкъл кога ще се научи да чете и сам ще си пише писмата до мен?

Много обич и на двама ви, също и на Кристофър, чието име прилича на едно от моите. Това е всичко. Довиждане. Дядо Коледа П.П. Дядо Коледа страшно бързаше – поръча ми да пратя с писмото и един от неговите вълшебни фишеци. Когато дърпате връвчицата, си пожелавате нещо и то се сбъдва. Извинявайте за големите букви – лапата ми е дебела. Аз помагам на Дядо Коледа с опаковането на подаръците – живея с него. Аз съм ГОЛЕМИЯ (Полярен) МЕЧОК.

бюлетин

още смарт