За книгите и новото начало

Отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право.

Живяла съм в Макондо, разхождала съм се из Париж и съм се впускала в безкрайния празник на живота, чувствала съм се като клечка кибрит, която някой нежно е запалил в нощта, превръщала съм се в демон, погледът ми се е замъглавял от зелената пътеводна светлина, а през ранните часове съм била като Гетсби. Танцувала съм до зори и по някакъв магически начин съм усещала глада на лъвчетата, оставала съм съвсем сама в морето, умирала съм, губила съм голямата си любов, след това отново съм я срещала, целувала съм се по най-красивите места на света. Понякога съм Саган, друг път избирам Ремарк. И знам, че всеки ден мога да започна отначало, защото имам дом, където и да отида, нося го със себе си. Уютната прегръдка на книгата, която понякога е по-силна от любовната, защото никога няма да си отиде. Днес празнуваме книгите, които никой не може да ни отнеме. Онова чувство на тотална принадлежност към друг свят. 

"23 април е много специален ден в Барселона и Каталуния. Празник, на който почти всички носят книга и червена роза. Роза, защото така местните почитат легендата за Сан Жорди - благороден рицар, който спасил любимата принцеса точно в момента, в който щяла да бъде принесена в жертва на злия дракон от Монблан (Тарагона). На бял кон и с безпощаден меч, смелият мъж убил дракона, а от локвата с кръв на чудовището пораснал храст с невероятно красиви червени рози. Сан Жорди взел една от тях и я подарил на любимата си. 

Легендата е увековечена от самия Гауди, който я вплита в част от архитектурните елементи на Каса Батийо (Casa Batllo). 

Драконът оживява на покрива на сградата като цветните керамични плочи пресъздават люспестия му гръб, а кулата с четиривръх кръст е триумфалният меч на Сан Жорди. Както във всяка легенда за любов, така и тук ролята на принцесата е важна и главна, затова Гауди ѝ посвещава кокетното балконче на последния етаж - същото, от което хиляди туристи си правят снимки за спомен. Няма как този ден да не е празничен за Каса Батийо, ето защо къщата го посреща всяка година, облечена в рози. На 23 април местните отбелязват и по-младия празник - Световния ден на книгата, обявен като такъв от Юнеско през 1995 година. В Каталуния хората не просто обичат литературата и изкуството, те са част от живота им, затова освен любовта между хората, те празнуват днес и любовта към културата.“

На 23-ти април стартираме и ние. Обещаваме да празнуваме живота и любовта към културата всеки ден. И да ви разказваме най-добрите истории. 

Честит празник!

Благодарим за директното включване от Барселона на Меглена Мишева. 

книга ден на книгата празник

бюлетин

още смарт