„Безмълвна смърт“ – история, която влияе на всички сетива

Питър Мей през погледа на читателя

Талантливият шотландски писател Питър Мей се завръща на българския книжен пазар с нова интригуваща история, която се заиграва с човешките сетива и инстинкти.

Питър Мей е познат на българските читатели със своите интригуващи трилъри, представени от издателство „Колибри”. Вероятно първата асоциация на читателите с името на шотландеца, е поредицата за остров Луис, превърнала се в бестселър. Никак не е учудващо, че Питър Мей приковава вниманието на читателите още с първите страници на „Безмълвна смърт“. Дори преди читателят да осъзнае, че пред него стои един необикновен трилър, бягащ далеч от клишетата в жанра, се забелязва най-големият талант на автора. Безспорно световната му слава се дължи както на интригуващите сюжети, така и на невероятното му умение да изгражда атмосферата в своите книги по начин, по който читателят не само се пренася на мястото на действията, а и почти физически усеща всичко наоколо. Независимо дали става дума за мъгла, безспирен дъжд, леден вятър или парещо слънце, авторът успява да повлияе върху сетивата на своите фенове. И докато е добре да четеш трилогията за остров Луис завит добре, за „Безмълвна смърт“ ще е необходимо нещо разхлаждащо за пиене.


Навярно нито един читател не е бил изненадан, че шотландецът Питър Мей успява толкова блестящо да се справи с изграждането на атмосферата в своята трилогия, чието действие се развива именно по тези земи. Но при „Безмълвна смърт“ изненада има. Защото се оказва, че авторът успява еднакво добре да предаде на читателя си както мрачното дъждовно време, така и изпепеляващата горещина на Испания.

Именно в Испания се развива действието на романа „Безмълвна смърт“. Джон Маккензи е британски детектив, чиято нова задача не предизвиква нищо, освен неприязън у него. Той трябва да замине за Испания, за да ескортира наркодилърът Джак Клилънд обратно в родината. Маккензи е откровено раздразнен от тази задача, защото семейството му се разпада, а именно заради това пътуване дъщеричката му спира да му говори. В отвратително настроение Маккензи се озовава в Испания. Той е изключително откровен, или както казваме у нас - „няма цедка на устата“. Работата не му харесва и той настоява всеки около него да го разбере. Простата и досадна задача бързо се превръща в нещо много по-различно, когато се оказва, че Клиланд не само е наркодилър, но е и изключително умен, отмъстителен и жесток човек. Още в началото на книгата пред очите на читателя се разкрива една трагична случка – самият Кливланд по погрешка застрелва и убива своята бременна любима. За цялата ситуация той обвинява младата полицайка Кристина Падрел, озовала се в къщата му по сигнал на съсед. Това отключва у Кливланд желание на всяка цена да се измъкне и да унищожи всичко ценно в живота на Кристина. Маккензи и Кристина се превръщат в странен екип, опитвайки се както да заловят престъпника, така и да не допуснат никой да пострада.

Тази нетипична завръзка е едно от нещата, които определено отличават „Безмълвна смърт“ от повечето от книгите в жанра. Неочакваната жертва, белязала началото на романа, е само първият сигнал, че предстои да се потопим в едно вълнуващо приключение, водени от Питър Мей. Неочаквано предателство, неочакван финал – тези неща са част от рецептата за всеки добър трилър и авторът не се колебае да ги използва в поредния си бестселър. Многото препратки към наивността, но и силата на човешките четива, правят четенето наистина вълнуващо преживяване. Не само се наслаждаваме на добре написан трилър, но и се замисляме колко много се водим от инстинктите си дори в ежедневието.

Образите на Джон Маккензи и Кристина Падрел са много интригуващи. Те са много различни, но и никак не се допълват, както става с повечето „екипи“ в книгите, които обикновено четат почитателите на жанра. Маккензи е човек, чийто характер му пречи във всяка сфера на живота. Семейството му е разбито, а той с последни сили се опитва да подобри връзката с отчуждените си деца. Колегите му не го харесват, няма и много приятели. Неочаквано обаче научава колко крехък може да бъде животът и колко е важно да ценим всеки момент, в който сме на този свят. Кристина от друга страна е силна, смела и състрадателна жена, която се опитва да се докаже в една по-скоро мъжка професия. Още в началото на книгата са очертани рамките на професионалното разочарование, защото разбираме, че тя работи в полицията само заради необходимия брой женски квоти там. Кристина също има проблеми в семейството си и огромната ѝ заетост не помага особено да се справи с тях.

Всъщност двата основни коза на книгата са на първо невероятно изградената атмосфера и усещането за парещо слънце в тази напрегната надпревара, а на второ – страхотните второстепенни образи в книгата.

Историята на Ана е важна както за основната сюжетна линия на книгата, така и за напластяването и богатството ѝ. Ана е впечатляваща жена. Тя е леля на Кристина и историята ѝ трогва читателя. Ана е сляпа. Освен това е глуха. Нейната история, която ни връща назад в миналото, е това, което ни кара да оценим малките неща – дори тези, които ни вбесяват – гледките на разбити тротоари, шумът от съседите с бормашина. Трогателна история, която се пренася в настоящето, и ние с почуда осъзнаваме колко силен духа има тази дама. Тя е един от хората, които Кристина най-много обича. Тя е и мишена на Клиланд, който е решен да съсипе всичко ценно за Кристина. Но дори безскруполно чудовище като него не може да остане недокоснато от тази специална жена…

Почти осезаемата жега, напрегнатото преследване, бягането от клишетата, неочакваното предателство, страданието, смъртта и надеждата правят „Безмълвна смърт“ изключително интригуващо четиво. Читателят хваща ръката на Питър Мей и се потапя в една гореща история, чиито напрежение и неочакван край правят цялото преживяване истинско удоволствие. Поредният бестселър на шотландеца се нарежда сред добрите примери в жанра, като всяка една секунда, прекарана в компанията на книгата, си струва. И нека не забравяме разхладителните напитки, докато четем.


бюлетин

още смарт