Някои литературни акценти от „Колибри“ за 2023 г.

Най-интересните заглавия от първата половина на годината.

В литературното начало на 2023 ние, екипът на „Колибри“, сме твърдо решени да не разчитаме на новия късмет, който обикновено човек призовава в началото на годината. Вместо това, както обикновено, мислим да заложим на класиката и да стигнем до сърцата на читателите с безупречно подбрани и добре издадени книги. А тъй като обичаме и мистериите, ще запазим в тайна част от предстоящите книги, които сме ви подготвили за новата година, и ще открехнем прозорчето само към първата ѝ половина.


През 2022 г. започнахме нова поредица с модерна класика по повод 30-годишнината на издателството. Нарекохме я „Бисерна поредица“ и всяка книга от нея е скъпоценност, придружена от уникална илюстрация на Теодор Ушев и цялостното оформление на Иво Рафаилов. И докато през изминалата година вече излязоха пет заглавия от нея, в началото на тази можете да очаквате „Пътешествие до края нощта“ на Луи-Фердинан Селин в превод на Росица Ташева през февруари и „Сърца за изтръгване“ на Борис Виан в превод на Андрей Манолов през март.

Още в края на януари ще имате две възможности за страхотни подаръци. Едната е новото луксозно издание на незабравимата „Улица „Консервна“ на Джон Стайнбек, която да подредите до вече излезлите „На изток от Рая“ и „За мишките и хората“. Другият задължителен подарък е „Пещерата“ на Жозе Сарамаго – типично сарамаговски роман – с нестандартна пунктуация, проникновени размисли, притчи, библейски препратки, психологическа и философска дълбочина, с тънък хумор и ирония. На 24 януари в 19 часа можете да заповядате и на представянето на книгата в РЦСИ „Топлоцентралата“.


Лавинният интерес към „Възхвала на тъмнината“ на Борхес в края на изминалата година ни заяви ясно, че гладът за качествена поезия е неутолим. Затова се надяваме и това, което сме подготвили тази година, да предизвика същите възторжени реакции. През февруари стихотворенията на Пол Елюар тихо ще зашептят в блестящия и нежен превод на Силвия Вагенщайн. Април пък ще бъде увенчан с думите на Константинос П. Кавафис. Именно тогава се навършват 160 години от рождението и 90 години от смъртта му. Кавафис е превеждан у нас, но никое от тези издания не включва пълния корпус – „канона“ от 154 стихотворения. Те ще излязат в нов превод, дело на тандема Иван Б. Генов и Кирил Кадийски.

Няма да пропуснем и 100-годишнината от рождението на Итало Калвино. И макар тя да е на 15 октомври, още в началото на февруари ще се потопите във водите на сборника с разкази „Трудни любови“. По същото време очаквайте и отличения с редица френски и международни литературни награди роман „Вътрешно гето“ на аржентинския писател Сантяго Амигорена. А докато прелиствате страниците му, сгушени зад корицата на Чавдар Гюзелев, към София ще пътува италианският режисьор и писател Паоло Дженовезе, който вече добре познавате, след като неговите „Супергерои“ най-вероятно вече са пробили малка дупчица в сърцето ви. Дженовезе ще представи новия си роман „Първият ден от моя живот“, в който мистериозен човек дава на четирима непознати на ръба на самоубийството възможността да видят какво би бил животът без тях. Звучи ли ви филмово? Чудесно, защото екранизация има и ще я видите скоро.

В края на февруари друга легенда се завръща „1Q84“, един от най-добрите, мащабни и представителни за чудатия свят на Харуки Мураками роман, се задава с ново издание. Двама души прескачат между два паралелни свята, за да се намерят и изгубят в хаоса на онази магичност, която само Мураками е способен да обрисува. 


Жоел Дикер и „Случаят Аляска Сандерс“ ще започнат да пробиват зимата с напрегнат и интересен сюжет още през март. Това е най-новият роман на швейцарския писател, публикуван едва миналата година. Май месец пък ще цъфти с очаквания с огромно вълнение роман „Уроци“ на Иън Макюън – 20.век, изживян и видян през очите на Роланд, който в юношеството си влиза в дома на 25-годишна учителка по пиано и взаимоотношенията им оформят бъдещето му завинаги.

Към „Уроци“ на Макюън се присъединява непознат на българските читатели до този момент автор. Якопо де Микелис често е сравняван както с Умберто Еко, така и със Стиг Ларшон. Произведението му „Гарата“ е криминален роман на високо ниво. Макар да носи елементите на класическа мистерия, той успява да скъса всички жанрови ограничения в името на качествената и вълнуваща литература. Оригинална и поглъщаща история, която започва от подземията на гарата в Милано и се завърта назад във времето чак до Втората световна война. Самият Якопо де Микелис ще гостува в България, за да представи „Гарата“, и това ще е едно от важните културни събития тази година.


Ако освен назад, ви се пътува и напред във времето и пространството, имаме нещо специално за вас – нов сборник с разкази на Тед Чанг, отново преведен от Владимир Полеганов. В края на март излиза и новият хипнотичен и халюциногенен роман на Джонатан Лител – „Една стара история“.

Първата половина на 2023 г. носи дълбочината на тритомника на Хана Арент „Произходът на тоталитаризма”, включващ „Антисемитизмът”, „Империализмът” и „Тоталитаризмът”. Досега позната на българските читатели само с третия том „Тоталитаризма”, германо-американската философка най-сетне ще получи пълен творчески портрет у нас.

На фронта на българската съвременна литература се изправя тежката артилерия на лекотата на душата – през февруари любимата ни Катерина Хапсали сервира „Вкусни разкази”, а Мария Касимова-Моасе и вече спечелилата сърцата на слушателите на аудио книги втора част на „Записки от шато Лакрот” през април ще се пренесат и на книжен носител. Следват ги новият роман на Димитър Шумналиев през май и „Горномахленки от Долния свят” на Изабела Шопова през юни.

Разбира се, това е само част от всичко онова, което сме ви подготвили за следващите шест месеца. Можете да следите всички предстоящи заглавия на сайта на „Колибри“.

бюлетин

още смарт