“Сърдечна кохерентност 365” или как да подобрим работата на духа и тялото си с няколко минути на ден

“Сърдечна кохерентност 365” напомня, че най-ефикасните неща, с които можем да подобрим състоянието си, често са елементарни, бързи и безплатни.

“Сърдечна кохерентност 365” или как да подобрим работата на духа и тялото си с няколко минути на ден Във време, в което тревожността, депресиите и генерално заболяванията на духа и тялото сякаш са в пика си, на книжния пазар излиза книга, която по лесен начин опитва да помогне на максимален брой хора. “Сърдечна кохерентност 365” на д-р Давид О’Хер е труд на здравна тематика, но не със сух медицински дух и клонящ към приложна психология или езотерика. Книгата описва как чрез няколко дихателни упражнения и повече разбиране на функциите на сърцето човек може да подобри здравословното си състояние и цялостна кондиция. 


Книгата би била идеална за хора, които често изпитват тревожност, склонни са към паник атаки или генерално имат проблеми с вегетативната нервна система. Целта на 365 е да научи читателя на много прости техники за овладяване на сърдечната кохерентност, благодарение на което да регулират куп неща в тялото си, които се оказва, че са свързани от общ шеф - сърцето. А с него и дишането. 

Същността на този метод, назован 365 и почиващ на дихателна техника, се изразява простичко в три реда: 

3 пъти на ден 

6 вдишвания в минута

в продължение на 5 минути

Невероятното развитие на невронауките през последните години постепенно отново поставя сърцето в центъра на вегетативната нервна система; то участва активно във всички процеси, свързани с емоциите и чувствата. Сърцето разполага с истински мозък с неврони, синапси и секретираните от него невротрансмитери, наричани „молекули на емоциите“ . Неврокардиологията вече е самостоятелна дисциплина. Откритието на един споменат в книгата учен е , че този то участва пълноценно във всички процеси, свързани с емоциите и вземането на решения. Нови доказателства подкрепят това, което е било известно още в Древен Египет – сърцето е пълноценен емоционален център. В самото начало “Сърдечна кохерентност 365” има ясни обяснения какво представлява сърдечната кохерентност, как и защо бие сърцето ни и как да се грижим за неговия ритъм една идея по-адекватно, че да се грижи адекватно и то за нас. Тази информация звучи едновременно очевидна, но и нова, отчасти защото изглежда наистина логична и ясна, но отчасти и защото често най-логичните неща, най-очевидните, се забелязват най-трудно. 

Това, което според авторът може да се случи, благодарение на упражненията от книгата, е: 

- Спад на артериалната хипертония 

- Намаляване на риска от сърдечносъдови инциденти 

- Намаляване на тревожността и депресията 

- Подобряване на концентрацията и паметта 

- Подобрение на състоянието на астматично болните 

- Положително въздействие върху патологичните възпаления и др. 


Макар това да звучи амбициозно и мащабно, истината е, че просто нещата са свързани. Дишането и сърцето са общ механизъм, който контролира процесите в цялото ни тяло, включително и мозъка. Чрез подобряването на работата на този механизъм ние благоденстваме на тялото си. Упражненията са подходящи за всеки, независимо възраст, пол и здравословно състояние. Не изискват специална подготовка или апаратура. Единствено няколко свободни минути на ден и постоянство. 

“Сърдечна кохерентност 365” напомня, че най-ефикасните неща, с които можем да подобрим състоянието си, често са елементарни, бързи и безплатни. Просто трябва да им обърнем внимание. В това отношение книгата на д-р Давид О’Хер е задължителна за съвременния човек, който изглежда, че все повече забравя да се грижи за духа и тялото си, а междувременно и да прочете нещо духовито, умно и написано с чувство за хумор.

бюлетин

още смарт