Валери Йорданов с емоционален писателски дебют

Сборникът „Гризачи“ излезе от печат на 26 авгус

Опознаваме друга страна на талантливия български актьор Валери Йорданов. На 26 август излезе сборникът с разкази „Гризачи“, чиято корицата е дело на художника Стефан Касъров. 


„Гризачи“ съдържа кратки истории, разказани от дядовци и от внучета. Героите имат свои пълнокръвни прототипи, хора, от които авторът се е възхищавал като дете: сурови в изпитанията, но и раними, по мъжки смели, но мъдри, тъгуващи, обичащи... Чудаци. Светът е уловен през погледите на изстрадания опит и на детската чувствителност, свързващи се в пространство, където понятията „родов корен“, „чест”, „достойнство” и „любов” са в основата на живота. Дядовци и внучета влизат в своеобразен романтичен диалог, чертаещ дълбинната, непрекъсната линия на съществуването. 

Нарушена зона IV, Димитър Труканов-Трукан


Художник на невероятните илюстрации в книгата е Димитър Труканов, завършил Национална художествена академия в София със специалност “Текстил” при проф. Димо Балев, реализирал 5 самостоятелни изложби и участвал в над 10 групови такива. Носител е на наградите: 

1997 – Награда за млад автор на фондация “ПИБ”, СБХ.

1997 – Награда от конкурс за рисунка, НХА, София.

Творбите на Трукан са резултат от общуването между вода, огън, пигменти и метал запечатани в хартия. Самият той твърди, че процесите и състоянията , през които преминава, занимавайки се с бойни изкуства и изобразително изкуство се развиват паралелно и са сходни като преживяване. 

Елемент, Димитър Труканов-Трукан


Валери Йорданов е ХЪШ, актьор, сценарист, режисьор, познат на широката публика с десетки запомнящи се изяви в киното и на театралната сцена. През 2009 г. прави своя дебют като сценарист и режисьор в киното, заедно с Иван Владимиров, с филма „Кецове“, селектиран в програмата на няколко престижни фестивала. Има множество отличия за превъплъщенията си в театъра; последната му роля е Рамадан Дервишов в моноспектакъла „Караконджул“, за която печели ИКАР 2021.

Валери Йорданов в "Хъшове"


бюлетин

още смарт