Най-добрите научнофантастични книги на всички времена според списание Esquire

Представяме първите 15 книги в списъка на престижното издание.

 Научната фантастика е една от най-добрите социални фантастики на нашето време. – Дорис Лесинг, Нобелов лауреат

Екипът на Esquire публикува статия с 50-те най-добри научнофантастични книги на всички времена. В списъкът са подбрали по една книга на автор, като наблягат на заглавия, допринесли към жанра със своята иновативност. 

 

Ако трябва да заимстваме един чудесен научнофантастичен израз, това са книгите, които смело отиват там, където никой не е ходил преди, пишат Esquire.

 В топ 50 срещаме познати на българския читател заглавия – „Соларис“ на Станислав Лем (46-то място), „Портокал с часовников механизъм“ на Антъни Бърджес (43-то място), „Машината на времето“ на Хърбърт Уелс (38-мо място), „Сблъсъкът“ на Стивън Кинг (36-то място), „1Q84“ на Харуки Мураками (26-то място), „Орикс и Крейк“ на Маргарет Атууд (23- то място), както и поредицата за „Роботите“ на Айзък Азимов (16-то място). Въпреки че всички тези заглавия са прекрасни, не успяват да се наредят в топ 15. Ето кои книги се нареждат начело на класацията.   

 

15. „Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена“, Чарлс ЮЧарлз Ю е един от най-вълнуващите таланти на съвременната спекулативна литература. В центъра на дебюта му е Чарлз Ю, самотен механик на машина на времето, която печели от експлоатацията на алтернативни вселени. Интелигентен и закачлив, този сладко-горчив роман говори много за твърде човешкото ни желание да променим миналото.

 

14. „Прекрасният нов свят“, Олдъс Хъксли


Олдъс Хъксли е автор на десетки книги, но „Прекрасният нов свят“ е най-емблематичният. В тази кошмарна визия за бъдещето Хъксли си представя свят на информационно претоварване, секс по поръчка и лекарствени продукти за овладяване на настроението. „Прекрасният нов свят“ е вълнуваща история за непримиримостта и индивидуалността, която ни вълнува и днес. 

 

13. The Employees, Олга Равн


В 136 страници „The Employees“ постига повече, отколкото някои научнофантастични романи в 500 страници. На кораб, който се движи в дълбокия космос, хора и хуманоиди работят заедно в рамките на строга корпоративна йерархия. Когато се приземяват на New Discovery, членовете на екипажа получават мистериозни предмети, които упражняват странна власт както над хората, така и над машините, създавайки сънища, спомени и копнежи. Хората скърбят за изгубените си връзки на Земята, докато техните хуманоидни колеги копнеят за връзки, които никога не са познавали. Изграден като поредица от свидетелски показания на екипажа, The Employees е незабравим роман за психическата цена на труда в условията на капитализъм. Но той стига и по-дълбоко, за да изследва въпросите, които вълнуват научната фантастика: Какво ни прави хора? Кой от нас е по-човечен – човекът или роботът? Синтетичният живот, живот ли е всъщност? 

 

12. „1984“, Джордж Оруел