"Патрик Мелроуз" на български! Ексклузивен откъс само в АртАкция

Добра новина за феновете на Едуард Сейнт Обин.

Когато в литературата се случват хубави неща, АртАкция няма как да не се вълнува. Фенове сме на сериала "Патрик Мелроуз", на изключителния Бенедикт Къмбърбач и малко завиждаме на Станислава Айви, която се е срещала с него лично (разговорът им може да прочетете ето тук).

Днес имаме повод да сме още по-щастливи, защото първи ще прочетем откъс от предстоящата на български книга "Патрик Мелроуз" (ИК "Колибри"). Остава още съвсем малко до момента, в който почитателите на героя и на заплетената история, дело на Едуард Сейнт Обин, ще могат да държат българското издание в ръцете си.

А сега задоволяваме читателското любопитство с първия откъс от книгата, в превод на Надежда Розова. Приятно четене!

ЧУДО ГОЛЯМО

Едуард Сейнт Обин

Показа на Андрю Бънил краткия път, ама Андрю се тросна, че той е по-дълъг от другия път, затова Патрик на свой ред го заплаши, че ще го хвърли в кладенеца. Какъвто беше лигльо, Андрю се разциври. Когато си заминаваше обратно за Лондон, Патрик му се закани, че ще го хвърли от самолета. Дрън-дрън, Патрик дори нямаше да бъде в самолета, обаче каза на Андрю, че ще се скрие под пода и ще изреже с трион кръг около седалката му. Бавачката на Андрю се скара на Патрик, че е проклетник, а той се сопна, че просто Андрю е женчо.

Неговата бавачка умря. Приятелка на майка му обясни, че е отишла на небето, но Патрик беше там и прекрасно знаеше, че я сложиха в дървен сандък и я пуснаха в една дупка. Небето беше в другата посока, следователно онази жена лъжеше, освен ако нямаше да изпратят бавачката там като колет. Майка му много плака, когато пъхнаха бавачката в сандъка – твърдеше, че заради своята бавачка. Което беше глупаво, понеже нейната бавачка още си беше жива, дори щяха да ѝ ходят на гости с влака, а по-голяма скука от това няма накъде. Черпеше ги с гадна торта със съвсем мъничко мармалад насред километри пухкаво тесто. И все повтаряше: "Знам, че ти харесва“, което си беше чиста лъжа, защото последния път той ѝ каза, че тортата не му харесва. Наричаше се пандишпан и приличаше на гъба, затова Патрик попита дали става за къпане, а майка му и бавачката се скъсаха да се смеят и да го прегръщат. Противна работа, защото тя притискаше бузата си до неговата, а кожата ѝ беше отпусната и висеше като онази кокоша шия от ръба на масата в кухнята. 

Защо изобщо майка му имаше бавачка? Патрик вече нямаше, а беше само на пет.

 
Патрик Мелроуз

бюлетин

още смарт