Когато Тилда Суинтън срещне Вирджиния Улф

Актрисата подготвя изложба, посветена на новелата „Орландо“ от Вирджиния Улф.

През 1992 година актрисата Тилда Суинтън изиграва главня роля във филма Орландо, адаптиран по новелата на Вирджиния Улф от 1928 година. Историята е следната: поет, някъде в разцвета на 30-те си години, се събужда... като жена. И живее още 300 години, без да остарява. 27 години след премиерата на филма, Тилда Суинтън се превъплъщава в куратор на изложба и гост-редактор на списание Aperture. Освен изключителна актриса, Тилда Суинтън действа като магнит за таланти. Тя успява да събере на едно място фотографи, писатели, режисьори, които разсъждават и творят по теми, вдъхновени от историята на Орландо.

Улф пише Орландо, празнувайки непрестанно развиващата се природа на съществуването. За нея е било вярно твърдението, че креативният ум е андрогенен. Възприемам Орландо много повече като творба, отнасяща се до будния дух, отколкото до разликата в половете. 

Именно в духа на безкрайността и липсата на граници работят и няколко известни фотографи, създаващи творби както за списанието, така и за съпътстващата изложба. Някои от тях са Mickalene Thomas, холандската фотографка Viviane Sassen, както и Walter Preiffer, с колекция от архивни кадри.

За подобаващото отбелязване на изложбата и новия брой на списанието са предвидени прожекции на филма Орландо, както и разговор с Тилда Суинтън в градската библиотека в Ню Йорк. Историята на Вирджиния Улф засяга теми като социална класа, раса, младост, внезапни метаморфози, вечност... 

А талантът и силата на включените артисти представя един оригинален и различен поглед върху теми, които все повече засягат обществото ни в днешно време. Какво бихте направили вие, ако утре се събудите с различен пол и имате още 300 години живот, обречен на младост?

бюлетин

още реакция