24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството превземат Габрово

С усмивка в сърцето или когато хуморът в изкуството е лекарство.

24-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството превземат Габрово – изложби, карнавали и наддумване в града на смеха

"Смехът е най-ефективното оръжие на човечеството“, с тези думи писателят Марк Твен добавя още един нюанс към твърдението на лорд Байрон, че "смехът е най-евтиното лекарство“.

С правотата на двете твърдения ще имаме шанса да се уверим на откриващото се в петък, 17-и май, 24-о Биенале на хумора и сатирата в изкуството, което по традиция се провежда в Габрово.

Фотограф: Росина Пенчева

Официалната тема на арт събитието "Измерения на публичното“ събира  150 автори от 44 държави. Успоредно с артистите, уменията си в областта на хумора и сатирата могат да мерят и участниците в наддумването Благолаж с актуална тема Власт и Пари. 

От 17 май до 30 септември публиката може да види изложби на карикатури и на съвременно изкуство в основните зали на Музея на хумора и сатирата в града, подбрани от официалното жури, в което се забелязват имената на важни и значими фигури в областта на изкуството – илюстраторката от Венеция – Марилена Нарди с награда от световния форум за карикатура в Португалия, кураторът на международното биенале в Сао Пауло – Берта Зихел и кураторът на някои от изданията на биеналето за съвременно изкуство в Тайпей и Истанбул – Васиф Кортун. 

Фотограф: Росина Пенчева

Паркът на Хумора пък представя изложба за историята на скулптурния парк около Музея, както и Златният Езоп - изложба с всички отличени с голямата награда творби от 1973 до 2017 година. В края на Биеналето през септември предстои и откриването на експозицията "Монументи“ – проект, вдъхновен от връзката между паметниците и публични пространства, които са изменили символното си значение в резултат на политически и социални промени.

Силните акценти в официалната програма започват още на 16 май, когато от 19 часа в кафе Библиотеката габровци и гостите на града ще се насладят на Виц дуели - събитие, организирано от Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Фотограф: Росина Пенчева

На 17 май програмата започва в 11 часа, с представяне на Град Градина – изложба, създадена специално за деца в рамките на 24-то Габровско биенале от художничката Невена Екимова. По-късно е и официалното откриване на изложбите и награждаване на участниците, а от 20 часа е предвиден пърформансът на египетската артистка Сама Хамди - Пиано.

Вечерта ще завърши с DJ парти.

На 20 май, от 18 часа, журналистът от OFFNews Калоян Константинов ще представи своята гледна точка за политическата реалност и взаимоотношенията ѝ с медиите, с проект на тема Мeдийна грамотност или как медията може да манипулира аудиторията. 

През целия период на Биеналето организаторите са предвидили и богата съпътстваща програма, изпълнена със срещи с творци, кинопрожекции и детски ателиета, която може да бъде следена на страницата на биеналето в интернет, както и във ФБ на facebook.com/GabrovoBiennial/.

24-то Габровско биенале се организира от Музея на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерството на културата. Партньори на биеналето са Фондация Америка за България, Институт Сервантес - София и Италианския културен институт.

Подробности по програмата и разнообразни новини за 24. Биенале на хумора и сатирата в изкуството и информация за Музея, могат да се открият тук и тук.

бюлетин

още реакция