Една седмица с Мерилин

Историята на фотографа Ед Файнгерш, изложба с невиждани до момента кадри и още.

Сигурно помните деликатния, фин и много красив филм "Моята седмица с Мерилин". Без да има претенциите за биографичен, филмът елегантно представя един конкретен период от живота на Норма Джийн - снимките на филма "The Prince and the Showgirl" с Лорънс Оливие. Режисьорът Саймън Къртис разказва за една дискретна, но много романтична, може би поради факта, че никога не се сбъдва напълно, любовна история. Младият документалист Колин Кларк има привилегията да сподели седмица с една истинска звезда. Близки кадри, изключителна Мишел Уилямс, много интимност и една открадната целувка. Дали се е случило нещо друго между двамата - несигурната, непрекъснато съмняваща се в себе си Норма и младият, наивен, влюбен до уши Колин, едва ли някога ще разберем. А и не е нужно. Има неща, които е добре да останат неизказани, скрити между бели чаршафи, целувки, парфюми. 

До 20 април в GALERIE PRINTS GALLERY, Лондон, любителите на вечната кино муза ще могат да се насладят на ексклузивна изложба от кадри, дело на американския фотограф Ед Файнгерш. Не е тайна, че едни от най-чувствените и искрени фотографии на Мерилин са подписани именно от него. През 1955 година получава златния шанс, благодарение на списание Red Book, да прекара достатъчно време с Мерилин, за да улови различни моменти от деня на звездата, останали в световния архив и до днес. Представете си, имате един фотоапарат, нямате светкавица. Но пък са ви подарени шест дни в Рая. От 24 до 30 март. Имате шанса да наблюдавате как Монро се подготвя за премиерата на "Котка по горещ ламаринен покрив" и как пробва (да, върху прозрачната си бяла кожа) корсет за разходката си върху розов слон в Madison Square Gardens в Ню Йорк. А тълпата дори не осъзнала, че главно действащо лице в сесията е именно Мерилин...

Ed Feingersh/Getty Images

Любопитното в случая? Негативите на снимките от тази изложба са открити няколко десетилетия след смъртта на Ед... в склад.

А дали през тези шест дни Мерилин и Ед са се оставили да бъдат създадени наново от любовта, остава само да гадаем. Все пак Господ е създал света за седем дни, защo една голяма любовна история да не се случи за ден по-малко?

бюлетин

още реакция