Sofia Menar

GO-READ, културната платформа на EPAY-GO: Номинираният за Оскар Оскърбление открива ударно феста за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка

Разбира се, филмът взе само номинация в дисциплината най-добра чуждоезична лента, но главният агент в нея – Камел Ел Баша, вече си тръгна от фестивала във Венеция, притиснал купата Волпи към гърдите си. Но и без тях, Оскърбление си струва всяка минута, прекарана в кинозалата, заради по мъжки (разбирай сурово) разказаната история за гордост и предразсъдъци, която започва с дребна улична разправия в Бейрут и не свършва просто в съдебната зала, ама ни запокитва назад, в миналото на Ливан.

Другото бижу в пазвата на MENAR идва от Казахстан и се казва Да пееш в Париж, а от Hollywood Film Fest вече го уважиха с отличия – с това на журито и за най-добър филм. Историята: Париж, 1925-а; младият и зелен Амре Кашаубаев е в града на любовта, за да взриви с аплодисменти международен музикален конкурс, да се запознае с живата легенда Гершуин и изобщо да го удари на живот, далеч от съветския депрес.
В Татко Лола пък по неподражаем начин свети Фани Ардан, а филмът на режисьора Надир Мокнеш разказва за Зинедин, който губи майка си и тръгва да търси баща си, зарязал ги преди сто години и половина. Оказва се, че таткото Фарид върти школа по ориенталски танци, набляга на пицата и вече не е никакъв Фарид, ами сещаш се кой.

Прочети още... 

GO-READ е културната платформа на EPAY-GO Билети и събития.

 

Sofia MENAR е от 15 до 31 януари в Дом на киното, Културен център G8, Euro Cinema, Чешки център, новото Кино Култура (на "Сан Стефано 22“) и в Dada Cultural Bar.
 
 

бюлетин

още реакция