Софийски международен панаир на книгата

GO-READ, културната платформа на EPAY-GO за най-мащабния книжен фестивал

В "Това не е краят на книгите“ Умберто Еко и Жан-Клод Кариер си играят с хипотезата, че през най-бляскавите епохи на държавите им (Италия и Франция), литературата се умълчава. "Когато Франция е останала почти без чувства и почти без глас, Германия е във вихъра на революцията Sturm und Drang” – така Кариер изтъква германското политическо движение и литературно течение от втората половина на XVIII век с водещите подписи на Шилер, Гьоте и Хердер. 
В "Това не е краят на Европа“, ако ни позволите фриволното описание на днешната ситуация, мотото на 46-ото издание на Софийския международен панаир на книгата "Четири страни – един език“ идва съвсем на място. Езикът е немският. Освен че ще представи повече от 160 участници от България и чужбина на шест етажа в Националния дворец на културата, съпътстващата програма на панаира (11-16 декември) отново е изключително наситена. Голямата роля в нея за шеста поредна година е на Софийския международен литературен фестивал с фокус немскоезичната литературата на Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн. 
"Щастливи сме да представим една от най-значимите световни литературни традиции и разчитаме на способността ѝ да анализира, да поставя под съмнение, да рови надълбоко, да оглежда от всички страни болезнените точки на съвременното общество и да изгражда връзки, които ни помагат да удържим целостта и ценностите си в хаоса на днешния свят“, казва Тодора Радева, програмен директор на фестивала.

Прочети още...

GO-READ е културната платформа на EPAY-GO Билети и събития. Софийски международен панаир на книгата, едно от големите литературни събития, ще се състои от 11-ти до 16-ти декември в НДК.  

бюлетин

още реакция