Фотографията - тази най-голяма любов

И онова специално умение да хванеш точния момент.

Когато светлината нежно докосне фоточувствителните материали, тогава се случва голямата любов, наречена фотография. Почти любовен и истински интимен процес, който никога не може да бъде само хоби. Едновременно е партньор и любовник, теория и средство за комуникация, муза и спасение. 

През 19 век фотографията възниква като изкуство и с това променя света. Без камерата и разказите на обектива нямаше да можем да запазим най-интимните си моменти и да проследим растежа и промяната си. Кортасар нямаше да напише “Лигите на дявола”, а Антониони нямаше да го екранизира в изящния си филм “Фотоувеличение”. Стив Маккъри нямаше да създаде никога “Афганистанското момиче”, Дъглас Къркланд нямаше да ни покаже красивата Мерилин Монро между чаршафите и най-вече… нямаше да можем да прегръщаме носталгията, връщайки се назад и вероятно щяхме да забравяме най-важните моменти. 

Връзката между обекта и фотоапарата е подвижна, чувствителна и деликатна. Всяко премигване на клепача е от значение, а фокусът може да говори въздействащо, дори и когато отсъства. Тоналното различие между обекта и фона танцува с контраста и светлината. 

Няколко века вече живеем през обектива, а днес споделяме делника си със стотици познати и непознати в социалните мрежи. Без да искаме превърнахме едно от най-великите изкуства в средство за хранене на егото и изкуствено повдигане на самочувствието.

Ако ти е познато чувството стомахът ти да се свива при допира до фотоапарата и ако мечтаеш да видиш своя собствена фотография като част от изложба, значи CineLibri и Vivacom търсят теб. До 14 септември. Искат да узнаят какъв е твоят прочит на тема “Любов между редовете”. Знаем, че обективът ти има какво да ни разкаже, защото вярваме, че фотографията е твоята най-голяма любовна история. Излез от социалните мрежи, спечели свой собствен фотоапарат за инстантни снимки Leica Sofort придружен с плаки. Виж свой кадър в изложба на открито и получи помощ за реализиране на личен проект от утвърдения фотограф Ненчо Балкански. Повече информация можеш да получиш тук.

 

бюлетин

още реакция