Силен закриващ уикенд на Оne Dance Festival 2024

За финала на 16-ото си издание международният фестивал за танц и пърформанс ще покаже спектакли от Португалия (31 май) и Чехия (1 юни)

Тази седмица в Пловдив предстои последният уикенд на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance Festival 2024. Като част от програмата на закриващия уикенд на фестивала, на 31 май и 1 юни, в Дом на културата “Борис Христов” ще бъдат представени спектаклите “Ацумори” на португалската хореографка Катарина Миранда и “Вълшебни приказки” на танцовия колектив POCKETART (Чехия).

Билети ще намерите продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.

© João Octávio Peixoto/DDD

Ацумори – Катарина Миранда (Португалия)

31.05.2024 - 19:30 - ДК “Борис Христов”, Пловдив

“Ацумори" - новата сценична продукция на португалската хореографка Катарина Миранда, ще бъде представена на 31 май. Позната на българската публика със спектакъла си "Кабракимера", част от One Dance Week 2022, Катарина Миранда е едно от най-ярките имена на съвременната танцова сцена в Европа, а новият й спектакълът "Ацумори" е продукция на център "Жорж Помпиду" в Париж, фестивала в Порто и One Dance.

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той загива в битка, но духът му се завръща на бойното поле, където в крайна сметка успява да намери помирение вместо разплата със своя убиец.

© João Octávio Peixoto/DDD

Изучавайки строгата система и похватите на театър Но в Киото, Катарина Миранда се отклонява от оригиналния сюжет и развива идеята за завръщането на призрака с абстрактност и естетика.

Сцената е наситена със спомени и ритми от измислено въображение. Облечени в брони - маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която трябва да бъде завладяна. Те преплитат своите стави и крайници, като по този начин ги заключват или им придават неподозирани способности за движение. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а защо не и нови социални конструкции.

Трейлър на Ацумори гледайте тук.

© Vojtech Brtnicky

Вълшебни Приказки – POCKETART (Чехия)

01.06.2024 - 19:30 - ДК “Борис Христов”

Кoпродукция на Big Pulse Dance Alliance, Вълшебни приказки е танцов спектакъл със силна визуална идентичност за осем изпълнителки и двама музиканти. Навлизайки в темите за женствеността и ценностите, които тя внася в нашия свят, изпълнителите поемат назад към места и спомени от своето детство, за да разкрият процесите на израстване и личностното утвърждаване. На сцената те влизат в различни роли, сякаш играят невинна игра или пък пробват нова дреха. Роли, които всички познаваме от известни приказки или биографични истории. Така създаваме нови фантазии за себе си, преосмисляме идентичността си и начина, по който виждаме щастливия си край.

POCKETART е творчески колектив, който работи в областта на съвременния танц и физическия театър под ръководството на хореографите Йохана Поцкова и Сабина Бочкова. В своите проекти екипът обединява творци от танца, музиката, сценографията, изобразителното изкуство и светлинния дизайн.

© Vojtech Brtnicky

Работата на POCKETART се характеризира с теми, които надхвърлят личния опит и засягат обществени проблеми като медийната манипулация, глобалните екологични заплахи, стреса на конкуренцията или позицията на индивида в корпоративната трудова система. Творците се стремят да подхождат цялостно към тези теми чрез детайлна работа с всички театрални компоненти. За всяко свое произведение те търсят нова стилизация на физическото изразяване, която да е уникална за конкретната тема, като създават танцови образи от специфични препратки към тялото. С отличителна поетика, визуална чистота и въздействаща оригинална музика спектаклите целят да породят духовно преживяване, подтиквайки публиката към размисъл върху нашето общество.

Трейлър на Вълшебни Приказки гледайте тук.

Допълнителна информация за пълната програма на фестивала ще намерите на onedance-festival.com. Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.

One Dance Festival POCKETART Вълшебни Приказки Ацумори Катарина Миранда Пловдив

бюлетин

още реакция