Yettel показва емблематични модели смартфони в „Музея на електронните отпадъци“

Интерактивната инсталация „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” разказва за пътя на устройствата чрез въздействаща 270-градусова прожекция

Над 25 от запомнящите се модели смартфони, пуснати на пазара през последните три десетилетия, могат да бъдат открити в „Музея на електронните отпадъци“ на Yettel. Тематичната експозиция е част от интерактивната образователна инсталация „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel“, която цели да популяризира правилното третиране на електронните отпадъци и да насърчи рециклирането им. За да отговори на въпроса „Какво представлява електронният отпадък?“, цветната инсталация във формата на шкафче показва на минувачите най-често срещаните видове дребни електронни отпадъци. Използваните телефони, платки, клавиатури и кабели са събрани по време на различни инициативи на телекома за събиране на стари електронни устройства и са „преобразени“ в различни предмети и форми.


Специално създадената „мозайка“ от телефони връща посетителите назад във времето с някои от култовите модели, като представя нагледно еволюцията на мобилните устройства от 2002 г. до днес. Сред тях е един от най-добрите телефони за 2002 г. – Siemens A50, който има двуцветен екран с пет реда и удивително издръжлива батерия за времето си, макар само 780 mAh. Присъства още Panasonic X400, представен през 2004 г., когато екраните са основно TFT, a камерите – рядкост. Малко огледалце улеснява потребителите, когато си правят селфи. От революционните модели на Nokia са представени Nokia 5030 – модел, който впечатлява с радиото си с вградена антена, и Nokia 5300 – един от първите слайд телефони със скрита клавиатура, който има MP3 плейър и специални музикални бутони. Sony Ericsson K310 от 2006 г. пък се отличава като един от първите телефони с цветни LCD екрани, поддържайки 65 000 цвята и снимащ с камера в резолюция 640×480 px.

Историята на смарт устройствата е показателен пример за това колко дълго потребителите държат стара техника у дома. И има за цел да покаже глобалния проблем, свързан с неправилното ѝ третиране след като излезе от употреба. Електрониката, която хората складират или изхвърлят неправилно в общия отпадък, се разгражда с години и отделя вредни и токсични вещества. Тревожната статистика сочи, че годишно се изхвърлят над 150 млн. мобилни телефона. Попадайки на сметището, те създават рискове за здравето и живота на хората чрез замърсяване на въздуха, почвата и водата. А ако бъдат рециклирани, могат да спестят достатъчно енергия, необходима за захранването на 22 500 домакинства в рамките на една година.


Друг забележителен елемент от експозицията е “планетата” от кабели, която показва, че през изминалата година в света са изхвърлени над 950 млн. тона стари кабели, общата дължина на които може да обиколи Земята поне 107 пъти. „Диско топката“ от стари клавиатури пък обръща внимание на ABC пластмасата в копчетата, която е лесна за рециклиране и може да се преизползва за производството на нови продукти. А изложените дънни платки впечатляват не само с вида, но и със стойността си. В 1 тон дънни платки има от 40 до 800 пъти повече злато, отколкото в 1 тон златна руда, както и от 30 до 40 пъти повече мед, отколкото в 1 тон медна руда.

Смартфон „дисекцията“ показва ценните материали, които се съдържат в устройствата. По-любопитните посетители на музея могат да разгледат и разглобения смартфон, с изложени отделните му компоненти и информация за ценните ресурси, които могат да се извлекат при рециклирането му. Злато, сребро, мед, паладий, платина, литий – това са само част от редките метали, които присъстват макар и в малки количества в смартфоните. Корпусът на телефона често е направен от издръжливи материали като никел и алуминий, а при някои модели дори от благородни метали като сребро и злато. В тъчскрийна се съдържат стъкло и пластмаса, а в батериите – никел, литий и кобалт. Платката – един от най-сложните за производство, но и богат на ресурси елемент, разполага с частици фибростъкло, епоксидна смола, мед и злато.


Най-атрактивна за децата и възрастните е двуметровата човешка фигура, изработена от 350 метра стари кабели. „Кабелният човек“ приканва хората да седнат до него и да споделят своя снимка от инсталацията в Instagram, за да се включат в томбола с награда Nothing Phone (2). А специално създаден онлайн въпросник, достъпен чрез сканиране на QR код, показва на потребителите колко са „свързани“ с технологиите в зависимост от поведението им.

Интериорът на „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel” привлича любознателните посетители, които искат да научат за пътя на устройствата – от добива на материалите, вложени в тях, през производството и веригата за дистрибуция до ръцете на потребителите, както и как може да завърши животът им след като излязат от употреба. Въздействащата 270-градусова прожекция разказва за принципите на кръговата икономика и дава отговор на въпроса „Защо трябва да рециклираме старите си устройства?“.

Всеки, който иска да подкрепи каузата за по-чисто бъдеще, може да донесе старата си техника в „РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel”. До края на март инсталацията ще бъде на площад „Света Неделя“ в София, а в следващите месеци ще обиколи различни локации в столицата и страната.

За Yettel:

Yettel България, част от PPF Group, е телекомуникационна компания, предоставяща свързаност на над 3 милиона потребители с хора, устройства и бизнеси. Компанията има има над 1900 служители, разполага с над 180 магазина за продажба на дребно, а мобилната й мрежа покрива над 99% от населението на България.

Като телекомуникационна компания, Yettel вярва, че когато хората са свързани, бизнесът и потребителите могат заедно да изградят по-сигурно и по-чисто бъдеще. Затова, в синхрон с ценностите на компанията, през 2022 година Yettel обяви своята дългосрочна Стратегия за устойчиво развитие. С нея телекомът си поставя ясни и измерими цели в четири ключови области – околна среда, хора, технологии за устойчиво бъдеще и управление, основано на почтеност и прозрачност. За отчитането на годишните резултати Yettel следва световно признати стандарти за докладване на Global Reporting Initiative (GRI) (версия 2021).

Пълна информация за Стратегията за устойчиво развитие на Yettel, както и годишните доклади е налична на https://www.yettel.bg/bg/sustainability-at-yettel

електронни отпадъци рециклиране Yettel рециклатор интерактивна инсталация

бюлетин

още реакция