Изложба на Рената Фучикова „Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки“

Изложба с комикси, базирана на едноименната книга на известната илюстраторка Рената Фучикова, запознава по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак.Откриването е на 7 март от 18 часа в Чешкия център, а специални гости на събитието ще бъдат представители на Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме, който е съорганизатор на събитието.

Събитието е част от програмата на Чешкия център по повод Годината на чешката музика. 


Проектът съдържа комикси, които разказват историята на един от най-известните чехи. Има и илюстрации на най-популярните произведения на Антонин Дворжак: „Славянски танци, Te Deum, Русалка и Из новия свят.

В рамките на откриването директорът на Музея на Антонин Дворжак г-н Войтех Полачек ще изнесе лекция Антонин Дворжак – Изкуство и природа, която ще запознае посетителите с личността на най-известния чешки музикален композитор Антонин Дворжак. Фокусът ще бъде основно върху творбите му, вдъхновени от природата и чешки фолклор, обитаван от различни приказни същества. Специален акцент ще бъде поставен върху връзката му с чешкото село Висока у Пршибраме и околните гори, където са създадени много от творбите му. Това е място, което все още вдъхновява различни творци да създават редица музикални и театрални представления. Презентацията е подготвена от Музея на Антонин Дворжак във Висока у Пршибраме, който първоначално е бил замък на семейството на граф Кауниц, където Антонин Дворжак често е отсядал като гост.Преди откриването в 17 часа, подготвяме и детска творческа работилница Русалките, подходяща за деца над 5 години. В нея ще представим на децата най-известната творба на Антонин Дворжак, ще ги запознаем с всички герои от операта „Русалка“ и заедно ще разкажем нейната история. Подготвили сме красива музика, приказка за човешката любов, но също ще сътворим и нещо мъничко. Работилницата е с предварителна регистрация.

Антонин Дворжак Рената Фучикова изложба комикс Чешки център София

бюлетин

още реакция