Мастър клас и нов филмов проект представиха Мина Милева и Весела Казакова на 35-то издание на фестивала в Триест.

Филмовото събитие WEMW When East Meets West (Когато Запада среща Изтока) 21-24 януари 2024, съпровождащо фестивала в Триест, е едно от най-важните сборни точки на експерти от световната филмова индустрия, продуценти, режисьори, критици, редактори на телевизионно съдържание, както и платформи.


Сред 21-те проекта, избрани да бъдат представени от общо 486 кандидатствали от цял свят, бе и българския проект „Див Кон“ на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова, известни с филмите „Жените наистина плачат“ „Котка в стената“ и други. Новият им проект, вече подкрепен от Национален Филмов Център, програма творческа Европа и фонда Евроимаж, провокира със съвременна и наболяла тема, по която все още не е работено, представена ярко и с хумор.

По данни на организаторите, представянето на проектите е било наблюдавано от над 1000 акредитирани гости.

Паралелно с това Мина и Весела бяха поканени за Мастър клас пред множество студенти за програмата Триест Академи, модериран от артистичния директор на фестивала Николета Ромео.

Ромео подчерта важността на работата на Милева и Казакова в контекста на съвременното европейско и световно кино с изключително навременните теми, които поставя, дързостта и лекотата на техния стил. Фестивалът в Триест селектира последните 4 филма на режисьорското дуо в няколко поредни години, а на последното издание те спечелиха важната награда на фонда Евроимаж и съвета на Европа - Аудентия.


Мина Милева Весела Казакова Триест,

бюлетин

още реакция