Рембранд фест: Опознаваме великия художник в Театралната зала на СУ

Еднодневният фест ще се проведе на 9 януари от 12:30 до 19:00 ч.

На 9 януари в театрална зала „Алма Алтер“ ще имате възможност, в рамкита на няколко часа, да опознаете Рембранд чрез редица любопитни лекции и дискусии, които разглеждат творчеството и наследството на нидерландския художник през различни гледни точки. 


Какви са художествените, литературни и философски подходи към Рембранд и как великият художник може да бъде преживян дигитално? Това са само част от въпросите, които ще бъдат дискутирани по време на „Рембранд фест“, чието откриване е в 12:30 в присъствието на Н.Пр. Симон ван дер Бург (посланик на Кралство Нидерландия). Първата лекция „Рембранд като иновативен график – техники, идеи, ефекти“ започва в 13:00, водена от д-р Ерик Хинтердинг (Райксмузей, Амстердам) на английски език. В 15:00 следва „Художествени, литературни и философски подходи към Рембранд“ от поета и преводач д-р Боряна Кацарска, художничката Явора Петрова и доц. д-р Ясен Захариев от НБУ. Веднага след това Мартин Петков и Страхил Йорданов от MP-STUDIO ще представят „Дигиталното преживяване и Рембранд“ (проектът „Vincent Meets Rembrandt“). Привечер, от 17:30 до 18:30, Фризо Ламерсе от Райксмузей, Амстердам ще говори за „Съвременни кураторски практики“, отново на английски език.  

Модератори на събитията от феста са д-р Стоян Сгурев, д-р Тодор Петев. Всяка от лекциите през деня е последвана от дискусия и част за въпроси. Предвидени са също и няколко кафе паузи между лекционните занимания. Събитието се провежда присъствено и онлай, осъществява се в партньорство с Културния център на СУ и е част от интердисциплинарния проект „В огледалото на Рембранд“, организиран от Нов български университет. 


Рембранд В огледалото на Рембранд Алма Алтер Рембранд фест

бюлетин

още реакция