Премиера на авторския спектакъл „Скадинди Лапер“

На 23 декември 2023 г. от 16:00ч. в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще бъде представен куклен спектакъл за деца – „Скадинди Лапер“, по едноименната приказка на Димитра Попова. Спектакълът се готви от познатата на българската публика Театрална формация „Сенджу“.

Пиесата разказва за костенурчето Польо, който е различен – роден без коруба. Поради това той не може да играе с другите костенурчета и се чувства тъжен и отритнат. Неговата мечта е да има не каква да е коруба, а такава като на дядо си – коруба-библиотека. То предприема опасно пътуване и се изправя пред много предизвикателства, но не се отказва да сбъдне мечтата си.


Димитра Попова е завършила Актьорство за куклен театър в класа на проф. Румен Рачев, магистър е по „Образователен и терапевтичен куклен театър“ и към момента води курсове „Куклотерапия за деца“ на възраст 5-10 години. В работата си, тя вижда нарастващата необходимост да се обръща все повече и по-специално внимание на всяко едно дете, а изкуството е именно един от най-силните инструменти за положително влияние. Това я кара сама да създаде пиеса, която да се позовава изцяло на приказкотерапията и чието изиграване с кукли да бъде само по себе си „куклотерапия“. Пиесата помага на децата, които са родени „различни“ да не се отказват от мечтите си.

Театрална формация „Сенджу" е независима организация, която развива проекти и спектакли в сферата на кукления театър. Тяхна творческа цел е да създават качествени произведения за деца, в които майсторството на кукловоденето да е на най-високо ниво. Това е първият техен спектакъл, базиран на авторска приказка, при това българска.

Приказката е част от дебютната детска книга „Скадинди Лапер“, която ще бъде представена на 17 декември 2023г. от 14:00 ч. в „АРТ къща“ (София, ул. Дукатска планина 18). На премиерата на спектакъла зрителите също ще могат да си я закупят с автограф от авторката.

Спектакълът е резултат от колективната работа на голям екип от млади и вдъхновени професионалисти:

Автор: Димитра Попова

Режисьор: Любомира Костова

Сценография и кукли: Юлия Лачева

Композитор: Емелина Горчева-Димова

Стихове: Йоана Мирчева

Вокален педагог и дизайн осветление: Гьорги Георгиев – Антика

Кукли: Нина Станева, Елена Цонкова и Емилия Ковачева

Декор: Свилен Николов, Марин Пановски и Жени Лачева

Смесване и мастеринг: Алекс Нушев, ANP music productions

Участват: Димитра Попова, Светослав Тихолов, Ангел Калев, Георги-Маноел

Димитров, Ния Янакиева, Радост Кожухарова

Продуцент: Калоян Николов, „Рубекула“

Постановката е подходяща за деца от 4 до 10 г.

Спектакълът се реализира с подкрепата на Министерство на културата.

бюлетин

още реакция