Кинематограф се завръща с проекта Киноклуб+

Есента пристигна и учениците отново са в класната стая. Затова екипът на „Кинематограф“ продължава със своя проект „Киноклуб София“, подкрепен от Столичната община. След изключително успешния старт на инициативата тази пролет, от октомври месец отново се организират безплатни прожекции на късометражни филми, дискусии и беседи с ученици в над 10 столични училища. Събитията са насочени към учениците от 10-ти, 11-ти и 12-ти клас.


Основната цел на киноклубовете е участващите да се въведат в образователния аспект на киното, да се изгради нужната сетивност и понятиен апарат за упражняването на критично мислене, както и да се засегнат актуални теми и проблематика. Така ще се даде възможност на бъдещите студенти да се ориентират по-добре в предстоящото им съзряване като възрастни хора и граждани в информационно пренаситеният съвременен свят. Проекта се опитва не просто да доближи късото кино до подрастващите, но и да привлече подрастващите към киносалоните, където филмите оказват своето пълно въздействие, за разлика от все по-разрастващата се тенденция да се гледат на лаптопи и телефони.

Прожекциите и дискусиите отново ще се водят от младия режисьор Йордан Михайловски, а селекциите на филми са подбрани от редакторите на платформата „Кинематограф“ в сътрудничество с режисьора и аниматор Димитър Димитров-Анимитер. Киносрещите продължават между 45 и 60 минути, в зависимост от предпочитанията на съответното училище, и насочват вниманието към някои от следните теми:

- Рисковете на онлайн средата;

- Противодействие на агресията и насилието;

- Устойчиво развитие и природа;

- Еволюцията на технологиите;

- Професионално и личностно развитие

- Подобряване комуникативните умения и работата в екип.

Модераторът на киноклубовете Йордан Михайловски споделя за своята мотивация и участието си в проекта: „Ниската избирателна активност на фона на нестабилната политическа действителност и други примери за липса на активна гражданска позиция и изявени морални ценности създава едно много потискащо всекидневие. В отговор на това мое наблюдение за заобикалящото ме общество исках дапровокирам размисъл в по-младите и моите връстници. Къситефилми подбуждат към въпроси и размишления достъпни за учениците и те с интерес се впускат в дискусии, които са незаменима основа за изграждането на по-критично мислещо следващо поколение. Бях приятно изненадан да науча, че учениците от 10-ти клас в повечето гимназии, в които съм присъствал са по-будни и уважителни, отколкото очаквах.“

Всички участници в киноклубовете, както и ученици в София между 10 и 12 клас, които не са присъствали на киносрещите, ще имат възможността да посетят напълно безплатно някои от тематичните събития на „Кинематограф“ в „Синегранд София“ и „Клуб на пътешественика“. В рамките на тези киновечери ще бъдат прожектирани десетки български и чуждестранни филми, като отново след всяка прожекция е предвидена дискусия с известен български режисьор.


Събитията с осигурен свободен достъп за ученици са обозначени с надпис „Киноклуб+“. Повече информация и пълната програма можете да намерите тук.

Мисията на „Кинематограф“ е да подобрява условията за разпространението на късометражното кино и неговото представяне, да запознава българската публика с нови автори, както и да улеснява достъпа на образователната система до качествено кино. Повече за инициативите на платформата можете да научите тук.

Кинематограф Киноклуб кино за учащи

бюлетин

още реакция