Харуки Мураками с Награда на принцесата на Астурия 2023

Актрисата Мерил Стрийп получи наградата в раздел „Изкуства“

Японският писател Харуки Мураками е тазгодишният носител на Наградата на принцесата на Астурия в раздел „Литература“. Авторът беше избран измежду 37 кандидати от различни националности. Наградата беше връчена на церемония, ръководена от испанското кралско семейство в северния град Овиедо.


Култов автор, преведен на повече от 40 езика, според специалистите Мураками е „смущаващ“ разказвач, чиято проза е повлияна от творци като Достоевски, Дикенс, Капоти и Варгас Льоса. Журито оценява неговия амбициозен и новаторски стил на разказване, който съчетава японската традиция с наследството на западната култура. Изтъкват се уникалността и универсалният обхват на разказите, романите и есетата на 74-годишния писател, роден в Киото.

Творчеството на Харуки Мураками се занимава с някои от големите теми и конфликти на нашето време, включително самотата, екзистенциалната несигурност, дехуманизацията в големите градове, тероризма. Той твори в различни жанрове и се харесва на различни поколения. Журито на наградата неслучайно го определя като „един от най-талантливите бегачи на дълги разстояния в съвременната литература“. Мураками често влага хумор и сюрреализъм в произведенията си, като това не му пречи да третира сериозни социални проблеми и да защитава човешките ценности.

При връчването на наградата в Овиедо прочутият автор на „Хроника на птицата с пружина", „Норвежка гора“, „Кафка на плажа", „1Q84“ и още много любими книги по изключение направи изявление пред медиите, в което отбеляза: „Имам приятели в Израел. Същевременно си давам сметка в каква мизерия живеят палестинците. Не мога да кажа на чия страна е справедливостта, но мога да кажа едно: вярвам в мира.”

Мураками вижда символична връзка мeжду актуалните събития и темите, които са обект на произведенията му. Най-новата му книга носи заглавие „Градът и неговите несигурни стени“ и макар стените в нея да са действителни, те имат и метафорично значение. Това е първият роман на Мураками от шест години – писан е по време на пандемията. Според големия японски писател литературата ни помага да осмисляме огромния обем информация, който достига до нас всеки ден:

Само така имаме шанс да проумеем света, който се обновява непрестанно благодарение на новите технологии, в същото време не престава да се тресе от вечните религиозни и етнически конфликти.

Наградата на принцесата на Астурия – едно от най-престижните отличия в испаноезичния свят - се връчва ежегодно в столицата на автономната област Астурия, Северна Испания. Лауреатите получават оригинална скулптура на Жоан Миро и парична награда в размер на 50 000 евро. Учредена през 1981 година, наградата се присъжда от Фондация „Принцеса на Астурия“ в осем области: изкуства, литература, комуникации и хуманитаристика, обществени науки, научно-технически изследвания, сътрудничество, международно сътрудничество, спорт. В раздела за литература сред лауреатите дотук се нареждат Гюнтер Грас, Дорис Лесинг, Марио Варгас Льоса, Амос Оз, Исмаил Кадаре, Пол Остър, Филип Рот, Джон Банвил, Сири Хуствет, Еманюел Карер, Хуан Майорга, Адам Загаевски и др.

По време на благодарствената си реч актрисата Мерил Стрийп, която беше удостоена с наградата в категория „Изкуства“, наблегна на съпричастността, която актьорите трябва да изпитват към героите си, а зрителите в кината и театрите – към хората на екрана и сцената: „Емпатията може да бъде радикална форма на дипломация, полезна в много други области“, каза тя. „В нашия все по-враждебен и непостоянен свят е хубаво да вземем присърце едно правило, на което всеки актьор се учи, а именно: важното е да умееш да слушаш.“

Астурия 2023 Харуки Мураками Мерил Стрийп

бюлетин

още реакция