Виржини Ефира и Мелвил Пупо в един кошмар, маскиран като любовна приказка

„Само ние двамата“ идва пред българска публика директно от своята бляскава премиера на тазгодишния фестивал в Кан. Филмът е дело на френската режисьорка Валери Донзели, която работи и по сценария съвместно с Одри Диван. С премиерата на червения килим в Кан, Донзели заявява позицията си на добър режисьор след успеха на филмите „Нотр Дам“ и „Войната е обявена“, където изиграва и главната роля. Донзели е позната на зрителите и от докосващата мелодрама „Маргарит и Жулиен“, която режисира и върху чийто сценарий работи.


В главните роли на „Само ние двамата“ влизат великолепните актьори Виржини Ефира и Мелвил Пупо. Характеризиран като психодрама, филмът се базира на едноименния роман на Ерик Райнхард от 2014 г. и разглежда проблем силно актуален днес, станал повод за заемане на важна и нужна гражданска позиция през последните месеци.

Пленителната Виржини Ефира се появява за трети път с филм на фестивала CineLibri, през 2021 г. се въплъщава в ролята на монахинята Бенедета Карлини във филма „Бенедета“, а през 2022 г. печели зрителите с прекрасната любовна и трогателна история „В очакване на Боджангълс“. В „Само ние двамата“ Ефира си партнира с френския актьор Мелвил Пупо, като двамата правят тандем, който кара зрителите да повярват истински в историята им. Донзели споделя, че белгийската акриса Ефира е била съвсем логичен избор за ролята, според нея: „тя излъчва емпатия, без значение от образа, в който влиза. Може да изиграе най-ужасното чудовище и ние все още ще я обичаме, поне малко“. След това Донзели стига до идеята да привлече Мелвил Пупо за главната мъжка роля. „Наистина исках да създам копеле на екрана. Чист и подреден, суховат и напрегнат“, обяснява тя: „Мъж със спокойно излъчване, но дълбоко мрачен отвътре.“


„Само ние двамата“ разказва една история за любовта превърнала се в неизлечима мания, която на пръв поглед красива и приказна, се оказва най-големия кошмар за една жена. Бланш, учителка по френски и Грегоар, добре платен служител на банка, случайно се натъкват един на друг на купон, на който Бланш се озовава против волята си, завлечена от сестра си. Искрата между старите познати пламва мигновено и срещата им води до страстна връзка, наситена с множество емоции и силна любов. Грегоар е мил, грижовен и галантен, което кара Бланш да се влюби лудо и безрезервно в него, замъглявайки до голяма степен трезвия ѝ поглед над случващото се и малките детайли, вещаещи силна буря в отношенията им. Връзката им се развива с бързи темпове и се пренася на следващото ниво след неочаквана, но пък носеща щастие бременност. Бланш и Грег се женят, а след това се налага да нaпуснат родния дом на Бланш и да заживеят в малък град в северна Франция. Всичко между двамата влюбени се развива прекрасно, но това за изненада на Бланш не продължава за дълго. Животът, често наподобяващ скоростно влакче, след голяма доза щастие и страстна любов, носи на Блаш и първите неприятни изненади. Скрити тайни излизат наяве и любимият ѝ Грегоар се показва в нова светлина, а може би по-скоро тъмнина. Подобно на всяка лудо влюбена жена, готова на всичко за брака и семейството си, главната героиня се опитва да затвори очи за случващото се и не вярва на новото лице, което Грегоар ѝ показва. Дали красивата Бланш ще събере сили да се измъкне от капана, в който сама е влязла и какви саможертви по пътя ще и коства това?


„Само ние двамата“ е филм, съсредоточаващ се не толкова върху проблемa, колкото върху пътя към него, за който често притваряме очи, казвайки си: „това е временно, ще мине“. Виржини Ефира майсторски влиза в кожата на своята героиня и сякаш говори на зрителите, дава кураж на онези, които се страхуват да си заминат. Тя отново докосва със зашеметяващо присъствие, ефирност, но и дълбочина на образа, съвсем майсторски и с лекота, актрисата изиграва едновременно главната героиня Блашн и нейната сестра близначка Роз.

Валери Донзели разказва една история на непримиримата, на тази, която се събужда от собствения си сън, неотговарящ на реалността, за да се опита да продължи напред, дори и да и се наложи да започне война. Един филм за любовта, която може да е най-силното оръжие и най-болезнената рана, любовта, каквато не ни се иска да виждаме, но много често ни се явява, неочаквана, манипулативна и жестока.


„Само ние двамата“ тръгва на голям екран от 1 декември т.г. Търсете го в кината. Филмът се разпространява от „Синелибри“ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Само ние двамата Синелибри Виржини Ефира Мелвил Пупо

бюлетин

още реакция