Клуб ТаМ с богата програма за фестивал „48 ч. Варуша Юг“

ТаМ ще е домакин на закриващия пърформанс на Михаил Михайлов

Пърформансът „Self Brainwashing” на родения във Велико Търново визуален артист Михаил Михайлов, който представи България на Биеналето за съвременно изкуство във Венеция, е едно от деветте събития в програма на клуб ТаМ по време на общностния фестивал „48 ч. Варуша Юг“. В неделя (20 август) от 12:00 ч. творецът, облечен в бял защитен костюм, ще закрие фестивала, като потопи съществуващия около нас свят в ефирна и нетрайна бяла пяна.


Това няма да е единствената трансформация на пространството на клуб ТаМ по време на фестивала. В петък (18 август) в 20:30 ч. Кристиян Друмев ще превърне двора в портал към диско света, в който ще покани посетителите да търсят сиянието на собствените си звезди. Друга артистична намеса в публичното пространство ще е ленд арт инсталацията на Цветелина Максимова, която ще твори на плажа на Янтра. С естествени материали художничката ще изгради деликатни форми, които отразяват преходността в природата. Нейната творба ще може да се види по време на фестивала, а официалното представяне е в петък (18 август) в 19:00 ч. на плажа.

Работата на Кристиян и Цветелина се осъществява в рамките на проект „ТаМ в квартала“, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации. Целта на клуб ТаМ е да насърчи и развие местната артистична общност чрез реализиране на лични творчески проекти, разширяване на достъпа до култура в града и въвличане на нови публики.

Анета Тенекеджийска и Емануела Стоянова – Кривондела също са част от проекта „ТаМ в квартала“. Съвместната им инициатива повдига темата за изоставените и рушащи се сгради в квартала чрез малки артистични намеси. Двете дами са поставили 10 керамични котки пред полуразрушени къщи и предизвикат фестивалните гости да ги намерят с помощта на карта и снимки. Котките са ръчно изработени по време на творческа работилница с Кривондела. Кварталното предизвикателство надгражда миналогодишната инициатива на Анета, в която тя насочи вниманието на фестивалните посетители към красотата на изчезващите стари врати във Варуша. В петък (18 август) в 18:00 ч. желаещите да разберат повече за идеята и да се запознаят с нейните автори, могат да заповядат в ателие Кривондела.


В събота следобед ще бъдат представени два творчески проекта, които търсят пресечната точка между визуалното изкуство, градската култура и личното възприятие към Велико Търново и Варуша юг. Артистите Весислава Желева, Деница Милушева и Милена Симеонова избират формата на зийн, за да съберат впечатленията на различни хора към града и квартала. Зийн е книжно издание, ръчно изработено или независимо отпечатано, което може да съдържа фотографии, рисунки, колажи, поезия, размисли и други. В събота (19 август), в 15:00 ч. Милена Симеонова кани посетителите на кът със зийнове, посветени на Варуша юг. Те са изработени от различни автори в рамките на три творчески работилници през 2022 г. В 16:00 ч. Весислава, Деница и Милена ще представят втория брой на техния зийн CUT | КЪТ, в който трите авторки споделят свои творчески идеи и канят хора от техните общности също да се включат в разговора.

Програмата на клуб ТаМ, посветена на визуално изкуство, се допълва и от откриването на новата изложба в пространството 1m² изкуство в петък (18 август) от 18:00 ч. Кураторът Мартина Йорданова е избрала да покани търновския артист Ганчо Ганев – GANA. С творбата Choir художникът ни повежда на пътуване до утопичен въображаем свят, където всяка останка от незначително създание е храм, а всеки признак на живот е трансформирана енергия, която завладява пространството на 1m² изкуство. Ганчо освен като автор е познат и като един от създателите на VT GRAFF FEST и съосновател на Narrativa Gallery.

Освен събития, които представят съвременно визуално изкуство и общностни инициатива, клуб ТаМ се включва във фестивала „48 ч. Варуша Юг“ и с музикална програма. В петък (18 август) от 20:30 Елвис Пресли – Кралят на Варуша юг ще загрее атмосферата с музика и танци. В 21:00 ч. Диско порталът на Кристиян Друмев ще отведе публиката в света на DJ VoDou Stan и неговия VoDou Disko музикален сет.


Фестивал „48 ч. Варуша Юг“ включва още 80+ събития. Цялата програма може да се види тук:www.shortly.bg/K1Vy6

ТаМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за култура и социални събития във Велико Търново. Вече повече от десет години организацията представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие, алтернативни образователни модели.

През 2021 г. клубът се премести в изоставената сградата на бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново. След едногодишен ремонт помещенията на приземния етаж отново посрещат посетители за културни събития. Кампанията за обживяване на мястото „Бъдеще за КДК“ обедини хората в квартала, артисти, културни мениджъри и общественици. Над 70 000 лв., предимно от дарения, са вложени в обновяване на пространството.

бюлетин

още реакция