Празникът на живота с Алекзандър Маккуин

Френската фотографка Ан Рей с най-големия архив, запечатващ работата на дизайнера.

Когато съвместната работа на двама артисти премине в приятелство, резултатът остава във времето и много често историята около него е по-вълнуваща от обикновено. Такъв е случаят с един от най-големите визионери на нашето време, дизайнерът Алекзандър Маккуин, и неговата най-добра приятелка, френската фотографка Ан Рей. Двамата се запознават, когато са на вълшебните 20 години, в Токио, докато той е креативен директор на Givenchy. Първата им среща е по време на 12 часова фотосесия, проследяваща процеса на работа на Маккуин, подготовката за ревю, бекстейджа, изяществото на платовете и онова изкусно владеене на материята, което той умее до съвършенство. Ан Рей споделя 13 години, запечатващи почти цялата кариера на Лий, както наричат Маккуин. Култът към дизайна, редките моменти на спокойствие и почита към креативността, събрани в изключителен черно-бял архив. 

Ан Рей споделя, че приятелството им се е крепяло на тихите моменти и онова споделено мълчание, което се случва само между много близки души. Лий рядко се е харесвал на снимка, но се е доверявал на Ан, която винаги е успявала да изкара най-красивото от него. Най-истинското. Най-трудни за нея са били именно снимките в бекстейджа, които са кошмар за фотографите. Прекалено много хора, слаба светлина, почти никаква видимост. Тогава тя често е молила Лий да застане в определен ъгъл, който е по-осветен. А той простичко е отговярял:

Не, няма, хвани ме, ако можеш.

АртАкция събра най-добрите кадри от изложбата The Unfinished Lee McQueen, по време на фотографския фестивал Rencontres d’Arles в райската Южна Франция.

 

бюлетин

още реакция