Юлий Таков през юли в галерия Art Meeting

19 юли – 11 август

Активният творчески сезон за варненската галерия A&G Art Meeting продължава и през юли. Новото предизвикателство към сетивността на публиката идва от художника Юлий Таков и неговата изложба „Над повърхността“. Откриването е на 19 юли, сряда, от 18,30.


В нея той представя няколко цикъла картини, които са част от търсенията му през последните две години. „В тях разглеждам въпросите за границите на свободата, егото, субективността на отделния индивид при интерпретиране на околния свят“. 

Човекът е в центъра на работата на художника. „Той е потопен в своя илюзорен свят. Среща се с бариерите, които сам е поставил пред себе си и преодолявайки ги, намира смисъл в съществуването си. В работите си търся многозначност. Вълнува ме и влиянието на заобикалящата среда върху вътрешния свят на човека, както и обратното, тяхната взаимовръзка.“ – споделя авторът.

Ето как галеристката Анна Халамян осмисля картините на Юлий Таков: “Юлий е лаконичен философ, неговите творби ми напомнят испанското кино, в което има повече недоизканост, отколкото изказаност. Привидно нормално, привидно спокойно, драмата е задкулисна, но затова пък - с голям потенциал. Той не работи с абстрактни сюжети, но предизвиква абстрактно мислене, в което духът е свободен.“

Картините за мен са като запис на отрязъци от време, своеобразен автопортрет на деня, седмицата или годината – казва Юлий Таков. Понякога посоката е предначертана. Друг път започвам отнякъде и продължавам без да зная къде ще ме отведе. През целия творчески процес обаче зная, че онова, което е най-съществено за мен, там, където е идеята и което държи сетивата ми будни, се крие зад изображението. И ми се иска тъкмо то да изплува над повърхността.

Откриване на изложбата – 19 юли, 18,30. Срещата с журналисти е в същия ден от 17:00 до 17:30 ч.

бюлетин

още реакция