Започва литературният фестивал „Пловдив чете“

Двадесет и първото издание ще се проведе от 18 до 25 юни 2023 година.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ 2023 е на 18 юни (неделя) от 20:00 ч. в Античния театър. По традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Събитието ще завърши с концерт на група „Остава“.


Преди фестивалните дни – на 16 юни от 17.00 часа – в къщата музей „Христо Г. Данов“ – ще се състои церемонията по връчването на Националната литературна награда „Христо Г. Данов“, връчвана за принос в националната книжовна култура. Организатори на събитието са Министерството на културата на Република България и Община Пловдив.

Специален гост на „Пловдив чете“ 2023 ще бъде носителят на Международната литературна награда „Букър“ – Георги Господинов. Срещата разговор, под надслов „Чудото на езика“, ще се проведе на 23 юни от 19:00 часа в Епископската базилика на Филипопол Пловдив. На следващия ден 24 юни, Георги Господинов ще бъде на книжната шатра на Жанет 45 на Алея на книгата Пловдив пред Централна поща, където в рамките на един час ще дава автографи.

В деня на откриването на фестивала (18 юни) от 17:00 ч. в клуб „Петното на Роршах“ стихове на Иван Радоев ще прозвучат в поетичен пърформанс по идея, композиция и режисура на Йордан Славейков. Участват актьорите Иван Радоев - син, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов, Пламен Петков.