Филмът „Антракт“ и животът на артистите зад кулисите

С всеки изминал ден в напрегнатата работна среда, в шумната класна стая, или в битовите конфликти, необходимостта от малки паузи в ежедневието става все по-осезаема. Благодарим на театъра, че ни е научил колко важна е 15-минутната пауза за смилане на информация, за успокояване на набъбнали емоции, за цялостно уравновесяване. На 9 юни в библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас „Кинематограф“ ще ни представят филма „Антракт“ и ще ни отведат там, където артистите си отдъхват и където обикновено не стъпват зрителите. Прожекцията е част от събитието „Истории за театъра на сцената и в живота“ и ще започне в 18:00 ч. с още филми от България и Норвегия. Можете да гледате „Антракт“ и онлайн тук.


„Антракт“ на Мартин Динков ни показва какво се случва, когато на актьорите нито им се играе, нито им се крие. В късометражния филм двама съпрузи и техен колега се качват на театралната сцена и влизат в роли, съмнително близки до личностите им. Прожекторът е насочен към преструвките и изневерите в живота на артистите извън сцената. И понякога единственото спасение от горчивите обиди е антрактът, а всяко спускане на завесата е пореден опит да бъдат прикрити всички тайни.

Сред най-оригиналните предимства в режисьорския похват е използването на модела „разказ в разказа“. Мартин Динков обръща ролите на антракт и сценично действие. От театрална гледна точка постановката на сцената е художествената измислица, а всичко преди и след падането на завесата е антрактът. Във филма обаче театралната сцена, където Невена, Иван и Виктор играят, е паузата, посредством която героите се опитват да скрият истинността на своята болка. По един начин се играе на сцена, по друг пред камера, а Анна Петрова, Ники Сотиров и Виктор Пепеланов успяват ловко и бързо да се приспособят към съответната естетиката. Изживяването за зрителя се засилва, докато действащите лица го водят от мястото му в публиката до мястото му пред екрана. 


„Антракт“ е своеобразна притча за това как ако не се погрижим за любовта, тя се превръща в агония за всички замесени.

Режисьор и сценарист: Мартин Динков

Продуцент: Михаил Константинов

Оператор: Методи Евстатиев

В ролите: Анна Петрова, Ники Сотиров, Стоян Пепеланов, Бисер Маринов, Михаил Константинов


бюлетин

още реакция