Георги Борисов е новият носител на Националната литературна награда „Никола Фурнаджиев“

Георги Борисов е новият носител на Националната литературна награда „Никола Фурнаджиев“. На официалната церемония за връчването на отличието председателят на журито Хари Харалампиев определи твореца като "истински поданик на изящната поетична словесност".


В емоционалното си слово, озаглавено „Третият след Ботев и Яворов“, Георги Борисов сподели личните си преживявания при срещата с ранните стихове на Никола Фурнаджиев. Той говори също и за „драматичните“ разлики между „изпепеляващия градус“ в първите му творби и по-късното му творчество. „Фурнаджиев е употребен за нуждите и задачите на новото време. От силно експресивна поезията му става водоравна или просто равна, описателна и разказвателна“, каза още Борисов и добави, че „революцията е като Сатурн - изяжда децата си, а България, да не забравяме, се намира под знака на Сатурн“.

В своето приветствие кметът на Пазарджик Тодор Попов посочи, че Никола Фурнаджиев е безспорно име в българската културна история и „ние се гордеем, че е наш съгражданин“. Сред гостите на церемонията беше и синът на Никола Фурнаджиев - Йордан Фурнаджиев.

Владислав Христов

Националната награда е учредена през 1981 г. Нейни досегашни носители са Димитър Методиев, Първан Стефанов, Иван Динков, Иван Цанев, Константин Павлов, Христо Фотев, Воймир Асенов, Евтим Евтимов и Борис Христов, Никола Инджов и Борислав Геронтиев, Румен Леонидов и Боян Ангелов. Отличието се присъжда на български поет за цялостно литературно творчество, постижения и принос към поетическото изкуство. По изключение може да бъде присъдена и на чуждестранен автор за особени заслуги към популяризацията на българското поетично слово, лично творчество и публикации, свързани с България.

бюлетин

още реакция