На 24 май ONE DANCE WEEK представя „Best Regards“ на италианския хореограф Марко Д’Агостин

Има писма, които остават без отговор. Послания, които други чуват години по-късно. Танцът обаче ще бъде видян като почит към една угаснала звезда и като размисъл за неизречените думи, закъснелите сбогувания и пропуснатите мигове. Помнейки завета да оставиш всичко на сцената, безусловно и неудържимо, италианският хореограф Марко Д’Агостин посвещава спектакъла BEST REGARDS на Найджъл Чарнок, британската легенда на изпълнителските изкуства. Бунтар, експериментатор, ментор и вдъхновител, Чарнок прави революция в танца, театъра и пърформанса, оставайки ярка следа.

Alice Brazzit

След като се запознават през 2010-а и работят заедно, Марко Д’Агостин променя изцяло своите възгледи като хореограф и изпълнител – на сцената лимитите не съществуват, там няма невъзможни неща. BEST REGARDS неговото е танцово сбогуване с Чарнок, но и преклонение пред любовта към танца, към готовността да гориш всеки път, когато стъпиш на сцената.

„Всяко писмо тръгва от едно настояще към друго, което може да не го чака. Сега отправям покана към публиката. Нека всички заедно да пеем за нашата носталгия, на недошлите навреме, за да кажат това, което искат. В сянката на изтеклото минало и под светлината, която Найджъл продължава да хвърля на сцената, нека накараме този настойчив рефрен да отеква, нека разгърнем празен лист хартия пред очите си и се запитаме: как искаме да започнем да пишем това невъзможно писмо?“ – Марко Д-Агостин

Alice Brazzit
„Бижу“ – Росита Бойсо, Le Monde
„Умно и меланхолично произведение, фино и страстно“ – Лаура Бевионе, paneacquaculture За Марко Д’Агостин

Работата на Марко Д’Агостин поставя под въпрос ролята и работата на паметта и се фокусира върху връзката между изпълнител и зрител. Танцът, подобно на сложна географска карта, в която звуците, думите и движенията постоянно се преплитат, се стреми към емоционален компромис между изпълняващите и гледащите го.

La Biennale di Venezia - Andrea Avezzù

След обучение при международно признати майстори (Ясмина Годер, Найджъл Чарнок, Розмари Бътчър, Уенди Хюстън, Емио Греко), той започва кариерата си като изпълнителни, танцувайки за имена като Клаудия Кастелучи /Socìetas Raffaello Sanzio, Алесандро Скиарони, Лиз Санторо, Ирис Ерез, Табеа Мартин.

От 2010-а развива собствена хореографски дейност, участвайки в множество международни проекти, сред които ChoreoRoam Europe, Act Your Age, Triptych. Два пъти е отличен сред приоритетните компании на Европейската мрежа Aerowaves. Представя свои творби на многобройни фестивали и сцени (Фестивала Les Rencontres Chorégraphiques Internationales de la Seine-Saint-Denis, Théatre de La Ville в Париж, Les Brigittines в Брюксел, The Place Theater в Лондон, Sala Hiroshima в Барселона, Tanzhaus в Цюрих, Schaubühne в Лайпциг, Културен център Pompeia в Сао Паоло, фестивала в Сантарканджело, Romaeuropa, VIE Festival, Torinodanza, OperaEstate и други.

От 2019-а досега, след покана от Борис Шармац, Марко е един от участниците в проекта XX танцьори за ХХ век, в който изпълнява репертоара с баварския и тиролски танц Шуплатлер от „Фолклор“ на Алесандро Скиарони. Мари Шуинар, директор на Биеналето на танца във Венеция, кани Марко да създаде нова творба за танцьорите от Колежа на Биеналето през 2020-а.

Билети за спектакъла на 24 май в Дом на културата Борис Христов” ще намерите в продажба онлайн в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна. Видео към спектакъла гледайте тук.

бюлетин

още реакция