София посреща професор Хенк Хукстра – космолог в Европейската космическа програма „Евклид“

Още иноватори в областта на дизайна, архитектурата и изкуството ще са част от програмата на SHAPESHIFT Festival – поредица от събития, изследващи връзката между човечеството и иновациите, и непрестанната трансформация, която прекроява света ни.


Изкуствен интелект, природосъобразна архитектура и роботика, креативно програмиране, космология, блокчейн и NFT, изкуство и активизъм са само някои от темите, които ще бъдат засегнати в предстоящото, трето издание на фестивала SHAPESHIFT, организиран от многократно награждаваната дигитална творческа агенция NEXT-DC.

Темата на фестивала е „Непознатото като творческа сила“, а събитията ще се проведат от 2 до 4 юни в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Повече информация за програмата и билети за фестивала могат да бъдат намерени на https://shapeshiftfestival.com/.


В София проф. Хенк Хукстра, космолог и преподавател в университета в Лайден, Нидерландия, ще изследва връзката между творческото мислене и науката като част от лекционната програма на SHAPESHIFT. В работната му сесия на 3 юни участниците във фестивала ще могат да научат повече за програмата „Евклид“ на Европейската космическа агенция, която ще проучва тъмната материя и тъмната енергия в съвместна мисия със SpaceX през месец юли, непосредствено след участието на Хенк Хукстра в София.

Освен проф. Хукстра участие в SHAPESHIFT Festival ще вземат професионалисти от различни сфери и краища на света, които използват дигиталното по нови, неочаквани и интригуващи начини. Сред тях са: