Започва турнето на семейния фестивал „Лятно театро 2023“

Най-големият пътуващ фестивал в България идва с богата програма за децата и техните родители

На 20 май в Свищов започва третото издание на най-големия пътуващ фестивал в България – „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите АртАкция. Това лято турнето обхваща 15 малки общини, а организаторите обещават още по-богата програма от миналата година.

Росина Пенчева

Росина Пенчева

Входът е безплатен, а програмата във всеки отделен град включва различни комбинации от активности. От репертоара на „Малка театрална компания“ гледаме веселата „Игротека“ с игри на открито, работилниците за кукли от зеленчуци „Кукли от фермата“ и кукли от дървени клечки “Супергерои”, както и ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“. Наслаждаваме се на кукленото майсторство на компанията с представленията „Каквото направи дядо, все е хубаво“ и „От кулата“. Кукленият театър „Мале-мале“ пък представя легендарното шоу със сапунени балони „Сапунени фантазии“ и спектакъла ‘Дядо вади ряпа”. Кралят на стендъп комедията Димитър Иванов – Капитана развеселява всички с „Образцов дом“, а Мануела Саркисян и Георги Тенев играят своето авторско представление “Прахоляшка”. Към всички тях се присъединява и Христо Колев с кукления моноспектакъл “Рисувани приказки с бате Ицо”. „Лятно театро“ показва и създадената преди броени дни арт инсталация „Тайник на чудатостите“, която заедно с изложбата с виртуални картини “Дигитално мастило” e плод на партньорството с VAR Lab. 

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност в собствените си възможности и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Уважението към детето като индивид със собствена мотивация и свое мнение е важно, защото по този начин самоконтролът на детето и неговото включване в дадена дейност не са последица от дисциплиниращи методи на родителите. Детето развива желание за съвместни действия чрез опита, натрупан заедно с родителите и се съгласява с тях благодарение на „инвестицията“ в тяхната връзка - пишат Кучински и Хинделбрад в “Модели на конформизъм и съпротива в социализацията”.

Росина Пенчева

Росина Пенчева

„Като куклени артисти, за нас е важно да премахнем стигмата около кукления театър като изкуство единствено и само за деца. Куклените средства ни позволяват да работим в дълбочина върху теми отвъд детското възприятие, за да разказваме истории едновременно и на децата, и на техните родители. В това се крият красотата и богатството на това изкуство.“, споделя Емил Йорданов от „Малка театрална компания“, организатор на фестивала „Лятно театро“. 

Ето и първите 15 дати от фестивала - след старта на 20 май в Свищов турнето продължава на 27 май в Трявна, на 30 май в Троян и на 31-ви в Нови пазар. Денят на детето ще бъде отпразнуван подобаващо в пет последователни дни - в Севлиево (1 юни), Елхово (2 юни), Бяла (3 юни), Смядово (4 юни) и Исперих (5 юни). На 16 юни „Лятно театро“ е на гости на Чирпан, а на 17-и е в Ямбол. През юли идва ред на Дряново (15 юли) и Царево (17 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград.

Росина Пенчева

Росина Пенчева

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro. Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, общинските центрове, част от турнето и любимите на децата Кубети. 

бюлетин

още реакция