„Метаморфозата“ на Франц Кафка в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград

Премиерата на спектакъла е на 30 май.

Любопитен, интригуващ и дългоочакван проект подготвя Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Новото заглавие в репертоара на театъра ще бъде по новелата „Преображението“ / „Метаморфозата“ на Франц Кафка. Той е считан за една от основните фигури в литературата на ХХ век. Текстовете му обединяват елементи от реализма и фантастиката, а основните теми, които присъстват са тези за отчуждението, вината и абсурда.

Историята от новелата на Кафка разказва за превръщането на търговския пътник Грегор Замза в огромно насекомо. Водеща тема, върху която се фокурсира творческият екип на спектакъла, е лъжата и нейното присъствие в обществото днес.

Режисьор на спектакъла е Веселка Кунчева – един от най-успешните и награждавани режисьори в България. Името ѝ стои зад знакови театрални спектакли в естетиката на кукления театър за възрастни. Съчетава елементи от различни сценични изкуства с авторски и актуален прочит на проблемите в текста. И в този проект тя отново работи с дългогодишния си сформиран екип, сред които са имена на отличавани артисти в театралната среда. По написването на текста за спектакъла работят Веселка Кунчева и Полина Христова, сценограф е Мариета Голомехова, композитор – Милен Апостолов, хореографи са Явор Кунчев и Дорина Пунчева.

Актьорският състав включва имената на актьорите и актрисите от трупата на театъра – Борис Върбанов, Теодор Ненов, Ива Кънева, Гергана Цакова, Недиляна Павлик, Константина Гоергиева, Пепа Манева, Йордан Ангелов, Гринго-Богдан Григоров и Калоян Лулчев.


По време на репетеции творческият екип и актьорите изследват как човек се трансформира от детството си, от социума, от работното си място; по какъв начин му влияят приятелските и любовните връзки и как лъжите изместват ценностите в човека и променят неговото съществуване.

Премиерата на спектакъла „Преображението“ ще бъде на 30 май от 19:00 ч. в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

Повече информация за премиерата и представленията през феруари може да откриете в Официалната фейсбук страница на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: https://www.facebook.com/dt.blagoevgrad или на касата на театъра.

Билети за спектаклите може да закупите от касата на театъра или онлайн в entase:Програма - ДТ Никола Вапцаров | Entase

бюлетин

още реакция