Изкуствата са в центъра на предстоящата програма на „Кинематограф“

На 17 май от 20:00 ч. ще бъде представена селекция от 11 късометражни филма


На 17 май от 20:00 ч. в Клуб на пътешественика екипът на „Кинематограф“ ще ни дари със селекция от 11 късометражни филма, които ще ни напомнят, че изкуството е спасение за човешкия дух.

Събитието, чийто специален гост е режисьорът Тодор Тодоров, ще ни накара да повярваме, че всеки е дарен с това да създава. А щом разширим значението на думата „изкуство“, тогава ще открием, че дори колекционирането на нюйоркската смет е форма на творчество. Със своя подбор „Кинематограф“ ни приземява и променя възгледа ни за твореца като изолирана единица гениален човек. Филмите до един обвързват изкуството не само с креативност, но и с целесъобразност, логика, отговорност, отдаденост и любов, на които всеки човек е способен.


Гвоздей в програмата ще бъде документалният филм на Тодор Тодоров, посветен на бохемския експресионист Генко Генков, част от поредицата „Прочути непознати“. С лентата се отбелязват 100 години от рождението на един от най-ярките живописци в българското изобразително изкуство, отличил се не само с труда си, но и с упоритостта да не прекланя глава нито пред чуждо мнение, нито пред социалистическия режим.

Селекцията ще ни запознае и с филми от САЩ, Великобритания, Канада и Испания, които едновременно затвърждават непреходността на традиционните изкуства и тяхното въздействие върху по-нетрадиционни форми на творчество. От социалистическа архитектура до механични зверове на плажа — то е навсякъде.


Програма и билети на https://kinematograf.bg/programa. Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община

бюлетин

още реакция