Георги Господинов и Анджела Родел в дългия списък за международен „Букър“

Краткият списък от шест книги ще бъде обявен на 18 април, а победителят - на 23 май.

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в дългия списък на номинациите за най-престижната международна награда, давана за конкретна творба. Книгата е в превод на Анджела Родел, която също става част от номинацията за международен „Букър“.

Роузи Голдсмит, Георги Господинов и Анджела Родел на представянето на „Времеубежище“ в Лондон.


Журито на тазгодишното издание на отличието е с председател носителката на „Гонкур” Лейла Слимани. Краткият списък от шест книги ще бъде обявен на Лондонския панаир на книгата на 18 април, а победителят ще стане ясен на церемония в Лондон на 23 май. 

Сред другите номинирани са Зоу Жинчжи, Аманда Свенсон, Гуадалупе Нетел, Клеменс Майер, Лоран Мовиние, Вигдис Хьорт, GauZ', Чон Мьонг-Кван и Ева Балтазар. Те са избрани измежду 134 книги, публикувани между 1 май 2022 г. и 30 април 2023 г. и представени за наградата от издателите. В тазгодишния дълъг списък от 13 заглавия има три езика - български, каталунски и тамилски, които никога не са се появявали преди. Общо списъкът включва 11 езика и трима писатели - GauZ', Зоу Жинчжи и Аманда Свенсон, чиито произведения се появяват за първи път на английски език.

„Наградената творба трябва да е произведение, което говори не само на нашето време, но и такава, която ще издържи изпитанието на времето и ще стане част от пантеона на голямата литература“, пишат организаторите на отличието.


Наградата „Букър” е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 година, а нейни носители са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005-а започва да се връчва и международният „Букър” само за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре. Олга Токарчук печели наградата в годината, в която получава „Нобел“. С тази номинация Георги Господинов се нарежда до други номинирани автори през годините като Марио Варгас Льоса, Милан Кундера, Орхан Памук, Амос Оз, Ани Ерно и други.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата – победител.

Номинацията за международен „Букър“ е поредното признание за Георги Господинов и романа „Времеубежище“. „Ню Йоркър“, „Гардиън“ и „Файненшъл Таймс“ го обявиха за една от книгите на 2022 година. Рецензии се появиха в „Таймс“, „Ню Йорк Таймс“, „Уолстрийт Джърнъл“. Романът донесе и първата награда „Премио Стрега Еуропео”, получена от писател от Източна Европа.


бюлетин

още реакция