AVRTIKL: Първата книжарница за дизайн и визуална култура

На 17 февруари ще се проведе първото събитие на тема „THE WAY THINGS LOOK“.

От 17 февруари AVRTIKL се превръща в книжарница, в която ще може да откриете богата селекция от книги за дизайн, архитектура, съвременно изкуство, фотография и визуална култура като цяло. Отпразнуваме подобаващо като ви каним на първото си събитие, посветено на част от книгите, които ще намерите при нас. Това ще е първото от поредица месечни книжни събития с фокус върху различни теми, свързани с дизайна.


Като откриващо събитие, „Начинът, по който изглеждат нещата“ се стреми да очертае основния периметър от теми, които ще обхване книжарницата. Зад Виктория AVRTIKL стоят Стайкова, Андрю Андерсон и Мария Вълкова. За първото събитие са подбрали седем от любимите си книги за начина, по който възприемаме света като потребители и създатели на визуална култура, и ще споделят историите, които стоят зад тях. Това са произведенията: Ways of seeing от John Berger, Penguin; Soviet Playgrounds от Zupagrafika; Malika Favre Monograph от Counter-Print (and Malika herself); A book on books: new aesthetics in book design от Viction:ary; Logo Room Стефан Кънчев от Магдалина Станчева; Hey: Design & Illustration от Counter-Print (редактор Даулинг Джон); Фрагменти от София Попйорданова (авторско издание).


Ways of Seeing 

— John Berger

„Искам да подложа на съмнение някои от предположенията за европейската живопис“, казва Джон Бърджър, докато реже с нож „Венера и Марс“ на Ботичели на парчета. Този емблематичен момент поставя началото на телевизионната му поредица „Начини на виждане“, която по-късно се превръща в книга. 

Със седем бунтарски есета Бърджър разглежда всичко – от европейската маслена живопис до съвременната реклама. По този начин той задава въпроси като Какво виждаме? Как се виждаме? Можем ли да виждаме по различен начин? Това е книга, която предизвиква предубежденията и преобръща конвенциите. 

Освен брилянтен текст, книгата има и иновативен дизайн. Смелият шрифт придава същата тежест на текста, както и на изображенията – за разлика от традиционните популярни книги по история на изкуството, където изображенията са второстепенни. Оформлението и надписите също са необичайни и въпреки че са на петдесет години, все още могат да изненадат. 


A Book on Books 

— Viction:ary

„Предположих, че дизайнерите търсят нещо различно“, казва Виктор Чунг, творчески директор на издателска къща viction:ary. И това определено е нещото, което „Книга за книгите“ предлага. Ако наистина обичате книгите, а ние знаем, че наистина ги обичате, тогава колекцията ви няма да е пълна без тази. 

Изданието представя някои от най-иновативните дизайни на книги в света и чества културата на четенето. Тук има огромно количество вдъхновение – от неочаквани оформления до необичайни форми и цветови решения. Включени са и интервюта с ключови личности от света на издателството, печатарството, книжните панаири и книготърговията. 

Самата книга е изключително стилна, с релефно и сребърно фолио на корицата, както и с подвързия в швейцарски стил. Изображенията са с големи размери в стилен лейаут – минималистично-съвременен, но вечен. Ако трябва да я обобщим с едно изречение: мигновено вдъхновение всеки път, когато я отворите. 


Soviet Playgrounds 

— Zupagrafika 

Испанският графичен дизайнер Давид Наваро отива на почивка в Полша, но така се влюбва в архитектурата, че остава да живее там. В най-новата му книга „Съветски площадки“, създадена заедно с полския графичен дизайнер Мартина Собецка, тази любов към брутализма е съчетана с жизнерадостта на детството. 

Документирани са места в бившите страни от СССР, на които се намират ракетни пързалки, космически въртележки и други причудливи обекти. Да, това е книга за причудлива архитектура, но също така и за мечтите и паметта. Какви амбиции са имали тези деца, докато са си играли и дали тези желания са се разпаднали като самите детски площадки? 

Тази книга е типичен пример за това защо обичаме Zupagrafika: смел дизайн, големи изображения и задоволителна тежест. Тя е малко по-малка от другите им издания, което подхожда на съдържанието, свързано с децата. Освен това, изборът само на зимни фотографии подсилва яркостта на цветовете и допринася за носталгичата нотка. 


Malika Favre Monograph 

— Counter-Print Books

„Винаги съм била обсебена от цветовете, дори като дете“, казва Малика Фавре. Погледнете илюстрациите ú и ще се убедите: нейните смели и дълбоки изображения винаги са водени от цветовете. Не е чудно, че нейни творби редовно присъстват в The New Yorker, Vogue и на кориците на Penguin Books. 

Монографията предоставя пълен преглед на творчеството ú, като включва всичко – от мода, през архитектура до предмети от бита. Но не само стилът ú я прави важен артист: това са нейните истории. Това са визуални образи, водени от разкази, разказани с хумор, чувственост и интелигентност. Нейните последни работи по въпросите на феминизма, антирасизма и политиката са идеален пример за това. 

Това, което прави монографията изключително специална, е вниманието към детайлите. Фавре е създала книга, която отразява нейния уникален подход и естетика във всеки детайл – от щанцата на корицата до специално проектирания баркод на гърба.

Avrtikl е на бул. “Александър Стамболийски“ 20 Б от сряда до събота и онлайн на @avrtikl

бюлетин

още реакция