Безплатна международна академия за сценични артисти от 25 до 99 в София

BodyMeld Performance Research Academy приема кандидатури до 30 януари 2023 година.

BodyMeld Performance Research Academy, първата безплатна международна академия за сценични артисти от 25 до 99 години стартира своя дебютен обучителен сезон в София, като регистрацията за записване за участие вече е отворена и ще приема кандидатури до 30 януари 2023 включително. Предпоставка е най-малко две години професионален опит в сферата на изпълненителското изкуство, като хореограф/танцьор, актьор/режисьор, изпълнител или певец/изпълнител. Създателите на проекта от хореографска платформа “Бодимелд” с ръководител Зорница Стоянова, са подготвили богата и разнообразна обучителна програма, която предлага методи за танцова композиция, композиция на гласа (песен и звук), и създаването на възникващ текст. Програмата е отворена и за чужденци и е разделена в 6 модула, които ще се проведат от началото на март до края на юни 2023 година в столицата. 

Зорница Стоянова


Всички модули ще бъдат водени от международно признати преподаватели-хореографи от САЩ и Европа, които ще пристигат специално за академията, сред които Питър Шишоли (САЩ), ученик на световната знаменитост на модерната хореография Меридит Монк; Паоло Чинголан (Италия); Меган Бридж (САЩ); Стивън Батс (Великобритания) и базираната между София и САЩ Зорница Стоянова от “Бодимелд”, а след успешното преминаване на цялата програма, участниците ще получат и специални сертификати.

Любопитен за BodyMeld Performance Research Academy е фактът, както говори и самото име, е че отворената покана е предназначена за професионалисти във сценичното изкуство на всякаква възраст, като организаторите приветстват и включването на участници на по-зряла възраст, преминали най-активния период на кариерата си, които имат желание да работят и да научат нещо ново. Разбира се, поканени са танцьори на всякаква възраст и от всякакви националности с желание да се развиват допълнително в сферата на мултижанровия пърформанс.


"BodyMeld Performance Research Academy е една сбъдната мечта. 

Като независими артисти, създаващи съвременни спектакли, от нас се очаква да сме иноватори, да пишем и рефлектираме културната история на нашето време.

Тази огромна задача изисква постоянно развитие, изследване и обмен с много други артисти, което често е предизвикателство или се случва трудно. Винаги съм се придържала към мотото “Каквото няма на света и искаш да ти се случи, просто трябва да направиш сам”. Така се роди идеята за академията. 

Чрез академията ние създаваме общност, която ще работи и изследва едни от най-авангардните и нови мултижанрови форми в пърформативното изкуството. Това са изследването на композиционни методи и техники в едновременното използване на движение, танц, говор, и песен. Това е, може би, първата по рода си платформа в България, която има за цел да развие един сценичен артист по начин, по който той да може да се движи, говори и пее едновременно, като използва тези методи за опорна точка при създаването на абсолютно ново и уникално представление. 

Някои наричат този вид изкуство “възникващ театър”, други “авторско представление” трети - “инстантна композиция”. Ние целим да дадем възможно най-много практически умения за създаването на този тип ново сценично изкуство”, споделя идеята и визията си Зорница Стоянова, създател на BodyMeld Performance Research Academy.


За BodyMeld Performance Research Academy

BodyMeld Performance Research Academy е професионална мултижанрова програма, ръководена от 5 международни преподаватели в София, България. Академията има за цел да предложи допълнително образование, както и място за изследване на мултижанровото изпълнение за работещи артисти между 25 и 99 години.

Създателите се съсредоточават върху методите на инстантната композиция и възникващия театър, като обединяват танц, глас, песен, и възникващ текст/поезия. Базират своите изследвания в тялото и усещането, като използват целия си арсенал от композиционни инструменти, за да разкрият своите вътрешни светове.

Артистите се съсредоточават в създаването на съвременен спектакъл, като работят за премахване на психологическата броня и намиране на силата в това да бъдат уязвими и автентични на сцената. 


За кого е подходяща BodyMeld Performance Research Academy?

Академията е отворена за професионални сценични артисти между 25 и 99 години. Предпоставка е най-малко две години професионален опит в областта на пърформативния спектакъл. Вие може да сте хореограф, танцьор, актьор, режисьор, цирков изпълнител, певец, или друг вид изпълнител който има интерес да продължи да се развива в тази сфера. В основата на практиката винаги е движението, така че кандидатите трябва да се чувстват комфортно да се движат, и да са наясно с тялото си, за да се задълбочат във всички възможни композиционни режими. Търсят се зрели хора, които се интересуват от разширяване на собствените си знания и възможности в тази област. Целта на тази програма е да създаде група от изследователи от различни поколения, които в края ще споделят знания, език и инструменти, за да продължат да създават и разширяват собствената си практика в създаването на съвременно сценично изкуство.

Не се приемат студенти или ученици, записани в други подобни артистични програми.

Официалният език на академията е английски, но при необходимост се предлага превод на български.

BodyMeld Performance Research Academy се осъществява с частичната финансова помощ от Национален фонд “Култура”, както и с лични средства на хореографска платформа “Бодимелд”.

Пълната програма на “Бодимелд” може да намерите тук.

бюлетин

още реакция