Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

След броени дни ще започне осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната – Plovdiv Jazz Fest

След броени дни ще започне осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната – Plovdiv Jazz Fest. Концертите от основната програма са всяка вечер между 04 и 07 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив от 20:00 ч.

Шест концерта за четири дни на някои от най-интересните имена в джаза днес са част от основната програма на фестивала. Тази година сериозен акцент в нея е пианото в джаза, затова още в първата вечер започва с буквално уникалния концерт, създаден и продуциран от Plovdiv Jazz Fest. На 04 ноември от 20:00 ч. ще бъде единственият път, в който ще се състои концертът „Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс“.

04 ноември 2022 г.

Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс. През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождение му и световната джаз общност отбелязва тази годишнина по различни начини. Още в началото на годината екипът на Plovidiv Jazz Fest се свърза със забележителните пианисти Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) с покана да направят общ концерт с композиции на Чарли Мингъс, както често са го наричали. Виртуозен басист, композитор, бендлидер и много дързък музикант, приносът му към развитието на джаза е огромно. Той е сред от основните поддръжници на колективната импровизация. Мингъс също така има и албум за пиано, в който свири самият той.

 

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на Plovdiv Jazz Fest. Събитието ще е поредната забележителна и първата международна продукция, инициирана от и за фестивала след „Четири дами пеят джаз“, „Четирима господа пеят джаз“ и „Четири млади дами пеят джаз“. Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт на фестивала.

Първата вечер от фестивала всъщност ще включва два концерта, така че веднага след тях на сцената със своя квартет ще се качи една от младите звезди на джаза днес, тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед. Този концерт също така е и продължение на акцента върху жените в джаза, който през годините Plovdiv Jazz Fest поставя. Музикалната критика отбелязва, че творчеството на Яз Ахмед не прилича на нищо, което сте слушали. Експерименталната ѝ музика размива границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Вече отличена с някои от престижните награди за джаз, свирила с групи като Radiohead, Яз Ахмед е сред най-интересните и иновативни музиканти днес.

 

Роберто Таренци


05 ноември 2022 г.

Следващият ден ще започне в 18:00 ч. в Bee Bop Café с концерта на младите джаз вокалистки от „Класът на Мишел“. Мишел Дийн е творческият псевдоним на родената в Бургас Михаела Тенев. Тя завършва Музикално училище със специалност контрабас, дипломира се в Държавна музикална академия в София със специалности контрабас и поп и джаз пеене. Нейната активна певческа кариера започва през 1996 г. От 2005 г. до 2015 г. живее в Берлин. Там тя създава свой джаз група Mishel and The Company, с който се изявява на много немски и европейски джаз сцени. От 2015 г. Мишел Дийн е воклен педагог в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, където създава и своята джаз школа. Интересен факт е, че повечето нейни ученици почти нямат представа от джазова музика преди да започнат да се обучават в класа ѝ. Те печелят многобройните награди, а голяма част от учениците на Мишел са участвали заедно с нея в концерти на престижни джаз сцени и джаз фестивали.

 

Дани Грисет


Основната програма на 05 ноември ще продължи от 20:00 ч. с безспорно един от най-очакваните концерти тази година – този на Йълдъз Ибрахимова заедно с музикантите Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. Концертът е своеобразно събитие, тъй като той е сред малкото нейни изяви в последните години в България. Plovdiv Jazz Fest отбелязва 70-годишния юбилей на певицата и с Наградата за цялостен принос в джаз музиката. Наградата отдава почит към дългогодишната ѝ и забележителна кариера, която надхвърля значително пределите на България. Вторият концерт от програмата ще бъде на един от най-модерните млади джаз музиканти днес – Емет Коен. С турнета из цял свят, американският пианист и композитор се превърна в истинска онлайн сензация, стриймвайки концерти с нюйоркски музиканти от своя дом по време на пандемията. Буквално днес – на 28 октомври, излиза и най-новият му албум Uptown in Orbit. 

06 ноември 2022 г.

На 06 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café ще бъде представянето на една от най-важните поетически книги през тази година. Нейното заглавие е „Галерията на сърцето“ и включва голяма част от поезията на Марин Бодаков. В този сборник са всички негови стихосбирки, късни и непубликувани досега стихотворения, както и някои съвсем ранни стихове. Редактори на книгата са Надежда Радулова, Зорница Христова и Силвия Чолева. Неин художник е Кирил Златков. Тя е издадена съвместно от издателство „Точица“ и издателството за поезия „Да“. Разговорът за нея и първото ѝ пловдивско представяне ще бъде заедно със Зорница Христова, Кирил Златков и Ина Иванова.

 

Пьотр Вилезол


Вечерта ще продължи в Дом на културата „Борис Христов“ от 20:00 ч. с още един забележителен и то фламенко-джаз пианист – Давид Пеня Дорантес. Обичайно свързваме фламенко музиката с китара, но Дорантес преобръща тези представи. Истински новатор и забележителен музикант силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес променя напълно представите за фламенко музиката. Не случайно той е поканен да участва и в документалния филм на Карлос Саура „Фламенко, фламенко“. Дорантес е носител на много музикални награди и гост е на най-престижните фестивали, а в Пловдив той ще пристигне със своето трио.

07 ноември 2022 г.

В последния ден от фестивала на 07 ноември от 18:00 ч. в Bee Bop Café Светослав Николов от JazzFM Radio ще представи мемоарната книга на маестра Константина Петкова „Това, което чух, видях и преживях“ на издателство „Фама 1“, която излезе тази година. Книгата е разказ за вълнуващия и интересен живот на известната оперна прима. Тя започва своята кариера още съвсем млада в хора на Русенската опера през 1958 г., завършва оперно пеене в прочутата консерватория Санта Чечилия в Италия и специализира оперна режисура при Херберт фон Караян във Виена. Движи се в артистичните среди на прочути музиканти, режисьори и художници като Игор и Олег Маркевич, Франко Ферара, Микеланджело Антониони, Федерико Фелини, Виторио де Сика, Кристо, Баския. Участва в редица оперни спектакли на големите европейски сцени, живее и работи в САЩ. През 1986 г. Константина Петкова се завръща в България в родното си село Пчеларово, където създава музикална школа и обучава бъдещи оперни певци. След време тя превръща градината и стария обор на дом си в театрална и музикална сцена и до днес кани известни музиканти, певци, актьори, писатели и художници от България и чужбина.

 

Антони Дончев


Световноизвестната Гретчен Парлато закрива осмия Plovdiv Jazz Fest от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Американската джаз певица заслужено е считана за изключително хипнотизираща певица. Хърби Хенкок казва за нея, че тя има дълбока, почти магическа връзка с музиката, че всеки тон е експресивен, мощен и красив. В Пловдив ще чуем последния ѝ най-нов албум, който бе с номинация за „Грами“ за „Най-добър вокален албум“ – FLOR. Това е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти.

Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има четири издадени албума като лидер. Тя пристига в Пловдив със своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти, който пък тази година спечели „Грами“ за „Най-добър съвременен инструментален албум“.

Всяка от вечерите на Plovdiv Jazz Fest по традиция ще завършва с джемсешъни от 22:30 ч. Bee BopCafé. Всички билети са в продажба в мрежата на Eventim.


бюлетин

още реакция