CineLibri 2022: Кои филми да гледаме онлайн?

Онлайн домът на CineLibri остава Нетера.ТВ+


Осмото издание на кино-литературния фестивал CineLibri тази есен се провежда под слогана Преоткритото време и по този начин отдава дължимото на един от най-забележителните писатели на всички времена, а именно Марсел Пруст, чийто герой томове наред върви по следите на изгубеното време, само и единствено за да го открие накрая в изкуството. Това ще направим и ние. Като пренесем филмовите адаптации у дома.


"Тази година сме щастливи да споделим, че изключителни фестивални филми от Кан, Венеция, Торонто, Берлин са част от подбраната селекция от повече от 35 заглавия в онлайн изданието на Синелибри в Нетера.ТВ+"

Това сподели на официалната пресконференция на фестивала Мая Калчева, маркетинг директор на NeterraTV+ и няма как да не се съгласим с нея. Без значение в коя точка на страната се намирате, благодарение на онлайн изданието на фестивала имате възможност да пренесете най-доброто от световното кино у дома. Все още помним бурните възгласи на публиката на Берлинале, когато тазгодишното издание беше открито с “Петер фон Кант” - екстравагантен, изящен, предизвикателен, естетически издържан, пленителен. Това са само част от суперлативите за последния филм на френския режисьор Франсоа Озон, с който той отдава почит на лошото момче на немското кино Райнер Вернер Фасбиндер. Редом до дръзкия свободен прочит на една истинска немска класика застава и тазгодишното ирландско предложение за “Оскар”. “Мълчаливото момиче” влиза не само в киносалоните, но и в домовете на всеки един любопитен зрител.


Отличията на адаптацията говорят по-силно от всякакви други хвалебствия. 2022 Голямата награда на международното жури в конкурса Generation Kplus на Берлинале, 2022 Почетен диплом (Special Mention) от детското жури на Берлинале, 2022 Награда на публиката от филмовия фестивал в Дъблин, 2022 Награда „Откритие“ за режисьора Колм Баред от филмовия фестивал в Дъблин, 2022 Награда на публиката от филмовия фестивал в Тайпе, 2022 Седем награди от IFTA (Ирландски филмови и телевизионни награди) за най-добър филм, режисура, актриса в главна роля (Катрин Клинч), монтаж, кинематография, саундтрак, дизайн на продукцията, 2022 Номинация за най-добър филм от фестивала в Сидни.

„Нетера е пионер в интернет услугите у нас, вече 27 години подкрепяме конкурентния интернет бизнес в страната и в Европа. С Neterra.TV пък станахме пионери в дигитализацията на иначе традиционното физическо кино разпространение в България.“

Последните няколко години ни принудиха да (пре)открием времето, оставайки у дома. Сами със себе си. Далеч от близките. Повечето длани съвсем разбираемо се вкопчиха в изкуството, защото единствено то има силата да държи главата ни над повърхността. А специално киното майсторски умее да ни разсмива, забавлява, вдъхновява, натъжава, разплаква (и от тъга, и от радост) и да ни кара дни наред да живеем в една друга далечна атмосфера, която макар и понякога да е измислена, винаги звучи много подобно на нашето битие. “В очакване на Боджангълс” на Режи Роансар по едноименния роман на Оливие Бурдо не само грабва вниманието с актьорската игра на Вирджини Ефира и Ромен Дюри, но и съумява да породи буря от емоции, която може да превърне всяка спокойна вечер у дома във вълнуващо преживяване. Документалният филм “Милан Кундера: от шегата до незначителността” пък притежава притегателната сила на едно от най-острите пера в нашето съвремие и със сигурност е филм, който не бива да остане подминат. А най-малките читатели и кино любители могат да тръгнат по петите на пакостника Никола с една от най-добрите анимации за изминалата година, а именно “Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?”. Тази година кино-литературният фестивал има силен фокус и върху съвременното българско кино. Сред акцентите са “Блаженият” на Станимир Трифонов, “Нашето тихо местенце” на Елица Георгиева, “Следеният човек” на Димитър Коцев - Шошо. „Следеният човек“ разказва драматичната история на Веселин Бранев, който прочита своето досие в архивите на комунистическата Държавна сигурност и това е неговият опит да се застане очи в очи със своето минало, както и с миналото на цяла една нация, която е преживяла 45 години под похлупака на тотален комунистически контрол и всекидневно нарушаване на правото на личен живот. 


„Благодаря на организаторите, че ни се довериха преди 3 години да започнем с онлайн издание на фестивала. Оттогава до сега тази наша обща инициатива дава възможност на много хора, не само извън София и големите градове на България, но навсякъде, където има интернет у нас, да станат част от това забележително кино-културно събитие.“


От 8 до 30 октомври ще отворим вратите на домовете си за най-добрите филмови адаптации през изминалата година. Съветваме ви да направите същото и заедно със семействата си да преоткриете времето в изкуството. 
До 07.10.2022 г. включително е в сила предварителната продажба на билетите за онлайн изданието на фестивала. Може да закупите онлайн билети за филмовите пакети, които включват 1, 3, 5, 10, 20 и всички филми. Влезте в света на Синелибри 2022 с Neterra.TV+”. 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.


бюлетин

още реакция