Пърформанс фестивал „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника, ще бъдат представени интересни танцови и пърформанс представления и артинстлации с вход свободен за всички посетители.

От 8 до 18 септември 2022, в района на Рибарника и бившия плаж на язовир Панчарево край София, ще се осъществи дебютното издание на танцовия фестивал „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ с вход свободен.

Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще се състои в три активни етапа - отворена покана към младежи , които имат желание да се включат в програмата, чрез участие в открити репетиции и уъркшоп по сайт-спесифик пърформанс (от 12 до 14 септември); отворени репетиции на всички участващи артисти (от 8 до 16 септември), както и същинската част на събитието - двудневно събитие на открито в дните 17 и 18 септември , което ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежите.

Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом Театър” и неформалната група “ПИК - Платформа за импровизация и композиция” има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево. Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона.

ATOM THEATRE


Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които, за голяма част от традиционните му посетители, все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел, чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро. Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде представена и миниатюра на Available Collective - импровизационна компания базирана в Англия и Чехия с танцьори Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.

В рамките на фестивалната част на инициативата, хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд” и Дорина Пунчева, от “Атом Театър”, също така, ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София - атрактивно танцово представление на открито.

BodyMeld

Дългосрочна цел на организаторите на „Алтернативна сцена“ е събитието да се превърне в годишен фестивал, който да развива и обогатява съвременната танцова сцена в България, чрез привличане на артисти от национално и международно ниво. Ние искаме да направим едно живо изкуство в паркова среда, до което всеки ще има възможност да се докосне напълно свободно и без граници. Всяка година фестивалът ще променя темата и ще кани различни български и чуждестранни танцови и пърформанс компании като партньори. „Алтернативна сцена“ е уникален с това, че подкрепя създаването на оригинален културен продукт, който комбинира танцовото изкуство и природната среда”, споделят организаторите на дебютното издание от формация “БодиМелд”.

ПИК - Платформа за импровизация и композиция

Фестивалът „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ се осъществява с подкрепата на Столична община - Столична програма “Култура ”.

бюлетин

още реакция