Как градският дизайн ни свързва с Дунава

Изложбата „Дизайн по Дунав“ събира идеи на съвременни творци от Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия на Кея в Русе

Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в България, Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия с най-дългата река в ЕС. Тя разгръща теми като - как се вписва Дунавът в малките и големите градове по поречието, прекарват ли хората време там, какви дизайн решения отварят възможности за развлечение и туризъм на реката и как да опазим природата в града? Изложбата събира идеи на млади творци от 5 държави, които си представят градския живот все по-близо до Дунава.


В Будапеща група ентусиасти отварят обществен плаж и няколко поколения граждани се къпят на обезопасен участък от реката. В София студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия планират маршрути, които обхващат природни резервати и археологически находища. В Словакия специален подслон позволява и през зимата да се наблюдава местната екосистема. Идеите в изложбата варират от малки намеси, изпълнени с много ентусиазъм, до дългогодишни планове и фантастични предложения. Общото между всички е любовта към Дунава и мечтите за живот близо до водата. И във Виена, и в Будапеща хората се къпят в Дунава. Навсякъде има места за отдих, събирания и фестивали.

Международната изложба може да се види на мястото на архитектурната инсталация „Реките на града – Русе“ на Кея, под Вития мост. Изложбата е подготвена от фондация „Колективът“ и продължава дейностите им с младежи от професионалните гимназии в Русе. За втора поредна година по идеи на ученици беше построена архитектурна намеса на Кея. Тази година изложбата „Дизайн по Дунав“ дава на младежите вдъхновение за следващия дизайн през лятото на 2023 г. – тогава те ще могат да приложат международните примери в своя град. Като част от мини-фестивала „Дизайн по Дунав“ вече се състоя обучение за младежи по градоустройствени решения за сближаване на града с реката.

Фестивалната програма включва откриване на изложбата в 19:30 ч. в петък, 29.07., след което посетителите могат да се насладят на акустичен рок и блус с китариста Радо Станчев, следван от DJ парти. В събота, 30.06., на мястото на изложбата ще се проведе тематично парти „Groovy’s Finest - музикална разходка по Дунава“ с вдъхновение от Белград, Братислава, Будапеща и Виена. А следващата събота, 06.08., е третото и последно събитие към фестивалната програма – „дизайнерско парти“ с гост-диджеи.