Сергей Малов открива осмото издание на престижния музикален фестивал АЛЕГРА

Тази година фестивалът ще се проведе в столичната зала „България“ от 15 до 22 юли.

Ако съм виждал по-надалеч, то е било, защото съм бил стъпил на раменете на гиганти.

Легендарният физик Исак Нютон интерпретира по свой начин думите на средновековния монах Бернар от Шартр: джуджетата виждат по-далеч, защото са стъпили на раменете на гиганти”, за да докаже, че най-важните открития се случват и заради приемствеността в науката. Организаторите на осмото издание на престижния музикален фестивал Алегра ни уверяват, че на този принцип се подчинява и артистичния свят, в който учителите и партньорите в творческите предизвикателства са от особено значение. Тази година фестивалът ще се проведе в столичната зала „България“ от 15 до 22 юли.

Успоредно с разнообразната програма с концерти, създателите на фестивала акцентират върху майсторските класове. Срещите с най-големите имена на световната музикална сцена са предназначени за студенти и професионалисти, както и напреднали ученици и гимназисти. Тази година преподавателите, включени в образователната платформа са: професорите Себастиан Хаман, Борис Гарлицки, Сергей Малов, Вилфрид Щреле, Нимрод Гуез, Ласло Феньо и музикантите със световна слава – Кирил Злотников и Григори Асс.

Нашите партньорства със Софийска филхармония и Национално музикално училище “Любомир Пипков” ни позволяват да осигурим благоприятна атмосфера на интензивен и плодотворен творчески процес. Участниците се фокусират върху солов, оркестров и/или камерен репертоар, както и върху подготовка за конкурси, рецитали и прослушвания. В допълнение на индивидуалните уроци, Фестивал и академия Алегра предлага и различни възможности за концертни изяви по време на фестивала. Избрани инструменталисти от майсторските класове ще бъдат поканени да свирят в Allegra Chamber Orchestra, който ще изнесе концерт под ръководството на Грегори Асс – концертмайстор на Люцернски симфоничен оркестър, Камерата Залцбург и Люцернски фестивален оркестър. - представя амбициозния проект неговият създател Петър Найденов.


Тазгодишното издание ще открие световноизвестният цигулар „властелинът на струните“ Сергей Малов. Концертът, който ще се състои на 15 юли, в столичната зала България, от 19.30, ще отведе публиката в в царството на Оберон и Титания, с увертюрата към „Оберон“ на К. М. фон Вебер – един истински „сън в лятна нощ“. С малък, но искрящо цветен неаполитански карнавал ще завърши концерта: Стравински, маскиран като Перголези е церемониалмайсторът на това прелестно приключение в сюитата „Пулчинела“. Успоредно с участието си в още два концерта – „Паралели“ и „Съзвездия“, Сергей Малов е един от преподавателите в майсторските класове на академия Алегра, която ще се проведе в залите на Националното музикална училище „Любомир Пипков“.


За ценителите на камерната музика на 19 юли 2022 г. на сцената на зала България Сергей Малов и Грегори Асс - цигулка, Нимрод Гуез, виола, Ласло Феньо, виолончело и Петър Найденов, контрабас ще изпълнят Струнен квартет №1 на Бедржих Сметана и Струнен квинтет №2 на Антонин Дворжак – фокус Чехия.

Много съм щастлив, че ще се срещна отново с българската публика и, че фестивал от ранга и значимостта на АЛЕГРА се случва за пореден осми път, в София. Поздравления за екипа на фестивала, който работи неуморно, за да се случи толкова важно събитие. Музиката е универсален език и в момент като днешния тя има своето наистина магично влияние върху публиката. Днес повече от всякога трябва да останем хуманисти и музиката е една добра и сигурна основа за това. - споделя Ласло Феньо.

През последните няколко години, Ласло Феньо концертира на най-големите сцени по света. В родната му страна, Унгария, Феньо е от много години един от най-търсените солисти. Неговите солови рецитали и концерти камерна музика или с оркестри, се излъчват на живо и записват от Унгарското радио.


На 21 юли, публиката ще преживее изпълнението на изключителния цигулар проф. Борис Гарлицки, победител на престижния конкурс Premio Paganini, виртуозът на струните, както го наричат световните медии - Сергей Малов, доайенът на виоловата група на Берлинска филхармония Вилфрид Щреле, проф. Нимрод Гуез - Chamber Orchestra of Europe, челиста на Квартет „Йерусалим“ Кирил Злотников, вече добре познатия на публиката Атанас Кръстев с младите и многообещаващи звезди Лора Маркова и Полин ван дер Рест в изпълнението на два шедьовъра на ранния романтизъм - Струнен октет от Феликс Менделсон – Бартолди и Струнен квинтет C Dur от Франц Шуберт. Ден по-късно, фестивалният оркестър Алегра заедно с покоряващо виртуозния унгарец Ласло Феньо ще представят Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски под прецизната палка на Йоханес Шлефли. В програмата още - Увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди и балетна сюита „Жар–птица“ на Игор Стравински.

Билети може да се закупят оттук. Фестивал и академия Алегра се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, Софийска община - Столична програма „Култура“, Фондация „Америка за България“, Институт Лист - Унгарски културен институт и в партньорство със Софийска филхармония и Национално музикално училище „Любомир Пипков“.

бюлетин

още реакция