Неподправената звезда Джеймс Каан

Колоритният живот на легендарния актьор.

Огромен талант, мъжкарско излъчване, скандали в личния живот, агресивно поведение, алкохол и наркотици съпътстват легендата Джеймс Каан. Актьорът ни напусна на 82-годишна възраст, оставяйки след себе си огромно филмово наследство, 5 деца, хиляди спомени на всички, докоснали се до него и любов на поколения фенове. 


Джеймс Едмънд Каан е роден през 1940 година в Бронкс, Ню Йорк в еврейско семейство с общо три деца, чийто баща е месар. Училището не му е най-интересното нещо на света и бързо става ясно, че няма да бъде вишист. Попада обаче на актьорски курс, влюбва се в занаята и започва да се занимава с това. Учи с Франсис Форд Копола и участва в една от първите пиеси на режисьора. Междувременно работи какво ли не, за да се издържа – разопакова месо, охрана в заведения, спасител. 

Прави дебюта си в киното през 1963 година, а през 1966 се появява до Джон Уейн и Робърт Мичъм в уестърна “Ел Дорадо”. Двамата с Уейн имат много забавно приятелство извън снимачната площадка и често играят шах, а Джон се опитва да го измами в играта. След още няколко други роли идва филмът, който го прави звезда за поколения фенове – “Кръстникът”. Първоначално студиото го иска за ролята на Майкъл, тестван е и за Том Хейгън преди да се появи Робърт Дювал, но в последствие се превръща в героя, който му пасва абсолютно перфектно. Сантино или Сони Корлеоне е хедонистичният и неуравновесен първи наследник на фамилията, който има сериозни проблеми с гнева и е абсолютно безпощаден. Джеймс Каан се справя повече от блестящо и получава номинация за “Оскар”. Образът го прави толкова обичан, че е номиниран два пъти за “италинец на годината” в Ню Йорк, а той няма нищо италианско в себе си. 


Все пак нравът му е доста буен и връзката му с жените е доказателство за това. Джеймс е бил женен 4 пъти и има 5 деца като синът му Скот Каан е също обичан актьор в Холивуд. Появява се в поредицата “Бандата на Оушън” и в сериала “Хавай 5.0”. Той има по-голяма сестра Тара от първия брак на баща си, както и трима братя след това – Александър, Джеймс и Джейкъб. Майката на Скот – Шийла, която умира през 2012, е бивша приятелка на Елвис Пресли. Скот и Джеймс имат прекрасна връзка и независимо от кариерите си, пълна с любов. Скот признава, че семейството е най-важното за баща му.