"Срещи на младото европейско кино": жените режисьори от зората на киното до днес

Програмата на тазгодишното издание на фестивала за кинообразование с вход свободен ще разходи младите зрители през историята на киното и ще ги срещне с Алис Ги, Чечилия Манджини и други

Оригинална селекция от филми на знаменити европейски жени-режисьори, международна конференция, уникален по рода си киноконцерт, майсторски класове, както и богата селекция от прожекции на рядко показвани за българската публика филми, придружени от интересни дискусии и творчески ателиета, очакват младите любители на киноизкуството в София от 20 до 29 юни, в рамките на “Срещи на младото европейско кино” 2022.


Осмото издание на добре познатия и обичан кинофестивал с организатори Сдружение “Арте Урбана Колектив”, чиято главна цел е да се начертаят бъдещи перспективи за развитието на артистичното образование в България и Европа, ще бъде разделен на две части.  От 20 до 24 юни, събитието ще предложи богата програма, насочена към детската и младежка аудитория на възраст от 3 до 19 години, а втората част на фестивалното събитие -  25 до 29 юни - ще приеме една по-професионална насоченост - мащабната международна конференция с участието на чуждестранни експерти от 14 европейски държави, специални майсторски класове и др.

И тази година “Срещи на младото европейско кино” е с вход свободен за всички събития, а публиката - младежка и професионална - ще има възможността да се наслади на една изключително богата програма, която ще бъде представена в зала “Славейков” на Френски институт, Чешкия център и кинодвора на Гьоте-институт. Ето какво ще гледаме и преживеем в рамките на “Срещи на младото европейско кино” VIII (20-29 юни):

От 22 до 25 юни, във Френски институт - София публиката ще се наслади на рубриката “Жените режисьори: от началото на киното дo днес” - специална селекция от филми на жени-режисьори - класици на европейското кино.

В рамките на рубриката ще видим късометражна програма на Алис Ги (1873 - 1968), прочула се като една отпървите жени в историята на киното. Още преди жените да имат право да гласуват, чрез работата си французойката успява да режисира, продуцира или ръководи създаването на около 1000 филма.

С подкрепата на Френски институт в България, специална селекция от 13 нейни късометражни филма ще бъдат представени на младежката публика.

Прожекциите ще бъдат последвани от ателие за деца и младежи на възраст между 11 и 18 години, в което младите участници ще преоткрият филмите чрез рисунки - пресъздавайки на хартия движения и форми, които току-що са видели на големия екран.

Отново в рамките на “Жените режисьори: от началото на киното дo днес”, на 21.06 ще гледаме и класиката “Момиче във фрак” (реж. Карин Сванстрьом, Швеция, 1926). Тази ярка комедия в седем действия е един от най-добрите филми от епохата на нямото кино в Швеция и последният пълнометражен филм на режисьорката Карин Сванстрьом (1873-1942). С него тя поставя важни и актуални теми дори и днес, почти сто години след създаването на филма.

Прожекцията е подходяща за младежи над 15 години и ще бъде последвана от дискусия.

Феновете на европейските жени-режисьори ще имат възможността да видят и продукцията “Отминал ден” (21.06), на реж. Марта Месарош (Унгария, 1968). Дебютният игрален филм на Месарош е зашеметяващ портрет на млада унгарка, която с твърда решителност търси собствената си идентичност в общество, преживяващо драматичен контраст между традицията и развиващата се модерност. Филмът е едновременно пример за Новата вълна в Източна Европа в края на 60-те години и един от ранните филми на европейското феминисткото кино. Филмът е подходящ е за младежи над 15 години и ще бъде последван от дискусия.

В сряда, 22.06, ще гледаме и “Моят XX-ти век” (реж. Илдико Енеди, Унгария, 1989), разказващ невероятната история на две близначки, отгледани от различни семейства, които се превръщат в съвсем различни личности, докато в навечерието на Новия век съдбата не ги среща отново. Филмът е част от програмата, благодарение на Институт Лист София / Liszt Intézet Szófia и е подходящ за ученици над 18-годишна възраст, както и за студенти.

Осмото издание на “Срещи на младото европейско кино” е отредило и специално внимание на една от иконите на италианското документално кино -  италианската режисьорка Чечилия Манджини.

В рамките на фестивала ще бъде представен знаменития й филм “Да бъдем жени”, създаден през 1964 г., но изключително актуален и днес. С чувство за хумор и ирония, киното на Манджини се фокусира върху историите за несправедливост в обществото. "Да бъдем жени" започва с въздействащ експеримент - близки кадри на корици от модни списания, които са прекъснати от образите на жени от реалния свят - работещи във фабрики, обитаващи крайните квартали на града.

След прожекцията организаторите канят зрителите и на специалното киноателие, вдъхновено от творчеството на Манджини - работа с колажна техника и ще интерпретация на образа на жената в списанията от 1964г. и днес. Aтелието ще бъде водено от младата художничка Вероника Белчева.

Всички подробности от програмата на “Жените режисьори: от началото на киното дo днес”, както и условия за записване за участие в активностите може да научите тук.

 

Освен богатата кинопрограма, осмото издание на “Срещи на младото европейско кино”, за пръв път в историята си ще стане домакин и на няколко събития, които надграждат фестивалната концепция.

 

За първи път в рамките на “Срещи на младото европейско кино” ще се състои европейска конференция “Кинообразование в училище”, посветена на кинообразователните инициативи в училище в цяла Европа. Тя ще се проведе на 28 юни 2022 г., от 10:00 в зала “Славейков” на Френския институт в София. Конференцията ще бъде с участието на 14 европейски университети и организации от сферата на културата и изкуството, като близо 40 експерти в областта на киното и педагогиката от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия ще се включат в конференцията.

По време на форума ще бъдат представени в дълбочина инициативи, по които екипът на фестивала работи целогодишно, в синергия с европейски партньори: “CinEd - европейско кинообразование за деца и младежи”, “Киното, сто години младост”, “Млади режисьори снимат града си” и др. Ще бъдат показани също така филми, реализирани от ученици от Велико Търново, Ловеч, с. Дерманци, в присъствието на авторите им, както и възможностите за развитието им и по-широк обхват на национално ниво. 

“В редица европейски държави заниманията с “кино” в училище са легитимна и важна част от учебния процес, тъй като възпитават ценности и умения от фундаментално значение за децата и младежите: естетическа интелигентност, възможност за себеизразяване, креативност, приобщаване на всички ученици към образователния процес, работа в екип, толерантност и опознаване на Другия. Кинообразованието е свързано също така с развитието на социално-емоционални умения, дигитални познания, нови възможности за професионална реализация, събуждане на любопитството и възпитаване на интерес към културата и изкуството като цяло”, споделят организаторите от “Арте Урбана Колектив”.

 

Сред акцентите от тазгодишното издание на “Срещи на младото европейско кино” ще бъде и авторският киноконцерт (24.06, 17:00ч., Френски Институт), който организаторите замислят от няколко години. На българската публика ще бъде представена програма от късометражни френски филми, сред които кратка няма комедия от кинозвездата Макс Линдер от 1912 година, акомпанирана с нов, музикален прочит на музикантите Станислав Арабаджиев (пиано), Венцислав Благоев (тромпет), Михаил Иванов (контрабас), Стефан Горанов (барабани) и Димитър Благоев (китара).

Видео трейлър на киноконцерта:

https://vimeo.com/718606195

 

В рамките на “Срещи на младото европейско кино” 2022 ще се състоят и интересни майсторки класове - на 25.06, във Френски институт, режисьорът Христо Симеонов ще разкрие на присъстващите съществена част от своята работа с деца пред камера, от избора им до снимачния процес, както и своите лични наблюдения и професионален опит с решаващия етап на кастинга. На 29.06, отново във Френски институт, публиката ще се срещне с режисьорката Елица Петкова, която ще разкаже какъв е пътят от възникването на една идея до нейната реализация на голям екран, как се намират  историите, които се превръщат във филмови произведения и какво е необходимо за изграждането на плътни, пълнокръвни образи и един разказ, на който зрителят успява да се довери. Събитието ще бъде придружено и от прожекция на програма от късометражни филми на Елица Петкова, в нейно присъствие, която може да се види в кино-двора на Гьоте институт. 

Всички събития от програмата на “Срещи на младото европейско кино” 2022 са с вход свободен. Всички желаещи да се присъединят към ателиетата и лекциите, е нужно да се запишат предварително на [email protected].

Осмото издание на “Срещи на младото европейско кино” се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Национален фонд култура, Френски институт в България, Чешки център, Гьоте-институт, Унгарски културен институт, Шведско посолство и Шведски филмов център, Швейцарско посолство, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Български фонд на жените, както и Национален филмов център.